Britský parlament schválil návrh vlády na krátky odklad brexitu

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili vo štvrtok dodatok, podľa ktorého má vláda požiadať Brusel o možnosť odkladu termínu odchodu Británie z EÚ. Ten je naplánovaný na 29. marca. Informovala o tom BBC.

14.03.2019 18:37 , aktualizované: 22:01
Brexit Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová
debata (41)

Za návrh hlasovalo 412 poslancov, proti ich bolo 202.

Poslanci predtým neodhlasovali dodatok požadujúci odklad brexitu bez udania termínu, ktorý by snemovni umožnil hlasovať o viacerých možnostiach riešenia procesu odchodu Británie z EÚ. Za návrh hlasovalo 312 poslancov, proti ich bolo 314. Návrh by znamenal, že hlavné slovo pri utváraní podoby brexitu by mal parlament.

Poslanci odmietli aj dodatok požadujúci hlasovanie o možných riešeniach brexitu v parlamente maximálne do 30. júna. Proti bolo 314 poslancov, za ich hlasovalo 311.

Dolná snemovňa tiež odmietla dodatok z dielne opozičnej Labouristickej strany požadujúci odklad brexitu s cieľom nájsť riešenie, na ktorom by sa zhodla väčšina poslancov. Za návrh hlasovalo 302 poslancov, proti ich bolo 318.

Parlament sa zatiaľ nedokázal zhodnúť na žiadnom riešení

Británia sa vo veci brexitu ocitla v patovej situácii, pretože parlament sa zatiaľ nedokázal zhodnúť na žiadnom riešení. Poslanci tento týždeň v utorok odmietli dohodu s Bruselom o podmienkach odchodu z európskeho bloku. Hneď v stredu ale odhlasovali návrh, ktorý vládu vyzýva, aby za všetkých okolností vylúčila možnosť, že Británia úniu opustí bez dohody, a teda bez jasného vymedzenia ďalších vzájomných vzťahov.

Vláda sa chystá čoskoro oznámiť, že dohodu o brexite predloží parlamentu na hlasovanie tretíkrát, a to začiatkom budúceho týždňa. Nie je ale jasné, čo sa stane, keď poslanci dohodu opäť odmietnu. Kabinet varoval, že v takom prípade môže byť odklad brexitu oveľa dlhší, čo by okrem iného znamenalo, že sa Británia bude musieť zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu plánovaných na máj.

Druhé referendum o brexite poslanci zmietli zo stola, proti hlasovalo 334

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu neschválili vo štvrtok dodatok vyzývajúci na odklad termínu odchodu Británie z EÚ, aby sa mohlo uskutočniť druhé referendum o brexite.

Za návrh hlasovalo 85 poslancov, proti ich bolo 334. Informovala o tom stanica BBC. Hlasovania sa zdržala väčšina poslancov Labouristickej strany.

Mayová sa pokúšala vyrokovať zmeny v dohode

Mayová sa ešte v pondelok na stretnutí s Jeanom-Claudeom Junckerom v Štrasburgu snažila vyrokovať v dohode zmeny, tie však v Londýne takmer nikoho nepresvedčili. Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn vyhlásil, že ide o rovnakú dohodu ako bola tá, ktorú poslanci odmietli už v januárovom hlasovaní. Proti dohode sa postavili aj mnohí zástancovia brexitu z Mayovej Konzervatívnej strany, hoci tí so zmluvou nesúhlasia z iných dôvodov ako väčšina laboristov.

Mayová pred hlasovaním poslancom hrozila, že ak za brexit nezahlasujú, možno to bude znamenať, že žiadny brexit nikdy nebude. Premiérka dávala opakovane najavo, že riešenie spočívajúce v odložení brexitu na neskôr sa jej nepáči, pretože by podľa jej slov „mohlo viesť k ďalším mesiacom a rokom sporov“ okolo vystúpenia krajiny z EÚ. „Ak sa vydáme touto cestou, možno nakoniec z EÚ nikdy nevystúpime,“ hrozila premiérka.

Briti menia názor

Podľa prieskumov verejnej mienky je pritom výrazná väčšina občanov Veľkej Británie už dlhé mesiace proti odchodu krajiny z únie a mnohí politici preto požadujú opätovné referendum o brexite. To však Mayová striktne odmieta, pretože je podľa nej hlúpe pýtať sa občanov ešte raz na to isté, na čo už raz odpovedali.

TV Pravda: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať. (vysielané 18.1.2019)

Video
41 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Brexit