Únia môže schváliť odklad brexitu, ale má už toho dosť, tvrdí expert

"V britskej Dolnej snemovni nevidím väčšinu pre podporu druhého referenda o brexite. Proti sú aj britskí politici, ktorí majú dobrý vzťah k EÚ. Obávajú sa, že by hlasovanie len ďalej rozdelilo a ešte viac polarizovalo spoločnosť,“ povedal pre Pravdu John O'Brennan, profesor európskej integrácie na Írskej národnej univerzite v Maynoothe. Podľa odborníka je stále najpravdepodobnejšie, že v istom momente britský parlament schváli už dohodnutú zmluvu o odchode Británie z Európskej únie.

13.03.2019 16:39
debata (7)

Dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie už dva razy odmietol britský parlament. Dá sa povedať, že táto zmluva je v zásade mŕtva, že na jej základe krajina z EÚ neodíde?

Na prvý pohľad to tak môže vyzerať. No ja si skutočne nemyslím, že je to tak.

Prečo nie?

Predpokladám, že Dolnej snemovni nezostane nič iné, len sa k tejto dohode vrátiť. Bude sa ňou musieť zaoberať v krátkom čase. Podľa mňa parlament kapituluje. Bude to zahanbujúce, ale poslanci nakoniec nebudú mať inú možnosť, len zmluvu schváliť. Alternatívou je absolútna katastrofa. Britskí politici teraz čelia následkom svojho dlhodobého správania sa. Čas sa kráti. EÚ jasne hovorí, že brexit je možné odložiť, ale iba v prípade, že by to smerovalo k jednoznačnému riešeniu. Vzhľadom na tieto okolnosti si myslím, že poslanci budú musieť akceptovať existujúcu dohodu, hoci ju už dvakrát odmietli.

Opisujete racionálny scenár, ale dá sa spoľahnúť na to, že týmto spôsobom budú poslanci rozmýšľať?

Proces už začne hlasovaním o odmietnutí brexitu bez dohody. Mayová nedokázala presadiť svoju zmluvu, ale poslanci rozhodnú o tom, že krajina nemá odísť natvrdo z EÚ. Potom sa môže stať všeličo. Azda budeme svedkami predčasných volieb alebo druhého referenda. Ale ešte predtým musí britský parlament požiadať Európsku úniu o posunutie dátumu brexitu. EÚ bude súhlasiť, hoci si tým nemôžeme byť úplne istí. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, že to môže byť do 22. mája. Nie je na ňom, aby o tom rozhodol, ale v zásade to vyzerá tak, že do tohto dátumu je únia ochotná ponúknuť predĺženie lehoty brexitu. No parlament stále bude čeliť dvom možnostiam. Odchodu bez dohody alebo schváleniu súčasnej zmluvy, respektíve takej, ktorá bude s ňou v podstate identická.

Zdá sa však, že parlament sa dokáže zhodnúť len na jednej veci, že nechce odchod bez dohody. Aká bude potom stratégia Londýna?

Premiérka Theresa Mayová má v tom stále isté slovo. Ak poslanci zajtra rozhodnú o žiadosti o posunutie dátumu brexitu, predsedníčka vlády sa môže prikloniť k predčasným voľbám. Je to až neuveriteľné, ale v tejto chvíli jej konzervatívci stále vedú v prieskumoch verejnej mienky. O päť až desať percent. Takže voľby by z pohľadu pravice nemuseli byť až taký zlý nápad. No neviem si predstaviť, že by konzervatívci nechali na čele strany Mayovú. Aj ona už skôr povedala, že nebude líderkou v ďalších voľbách. Samozrejme, znamenalo by to, že konzervatívci budú vyberať nového predsedu. Môže to trvať týždne, pokiaľ si neodsúhlasia nejaký rýchlejší postup. Ale nový predseda konzervatívcov by mohol byť schopný rozprávať sa s predsedom labouristov Jeremym Corbynom, či je možné nejako zblížiť pozície dvoch strán. Mohli by to dokázať, najmä keď sa budeme blížiť ku konečnému dátumu brexitu a nezostane žiadna iná možnosť, len zahlasovať v podstate za Mayovej dohodu.

Dá sa teda povedať, že EÚ zostane na pozícii, že vyrokovaná dohoda je jediná možná a že je na Londýne, aby sa rozhodol. Zároveň ponúkne možnosť odkladu brexitu, ale na základe reálneho a podloženého plánu.

Áno. Juncker sa jasne vyjadril, že dohoda a isté kompromisy sú na hranici toho, kam môže EÚ zájsť. Nič iné nemôže Británia očakávať a musí to akceptovať. Corbyn a jeho stúpenci hovoria, že keby vyhrali voľby, tak idú rokovať do Bruselu. Ale takto to nepôjde. EÚ jasne hovorí, že už má toho dosť. Dohoda o brexite musí byť viac-menej tá, ktorá je na stole.

Český premiér Andrej Babiš na twitteri prezradil, že cez víkend telefonoval s Mayovou. Povedal jej, že Británia by mala zostať v EÚ a mala by o tom mať druhé referendum. Z diplomatického hľadiska je asi trocha neobvyklé takto verejne komunikovať s partnerským štátom. Alebo je situácia už taká výnimočná, že by mala EÚ niečo také priamo povedať?

Nie. Určite nie. Ničomu by to nepomohlo. V Dolnej snemovni nevidím väčšinu pre podporu druhého referenda. Pozrite si debatu o možnom ďalšom všeľudovom hlasovaní. Proti druhému referendu sú aj britskí politici, ktorí majú dobrý vzťah k EÚ. Obávajú sa, že by hlasovanie len ďalej rozdelilo a ešte viac polarizovalo spoločnosť. Keby sa nakoniec našla zhoda na druhom referende, stačí si len predstaviť, ako by britské bulvárne médiá reagovali na slová z únie. Tvrdili by, že lídri EÚ sa snažia ovplyvňovať kampaň. Bolo by to hrozné. Čím menej únia v tejto chvíli povie, tým lepšie. Maximálne je možné tieto odkazy spomínať v zákulisí. Ale viem, že predstavitelia Írska, ktoré má v brexitových rokovaniach zásadnú pozíciu, sú mimoriadne zdržanliví, čo sa týka akýchkoľvek komentárov smerom k Británii. Ak by to bolo inak, iba by to ešte viac skomplikovalo situáciu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit