Šéf britských konzervatívcov Lewis: Neprijatie dohody môže spôsobiť zotrvanie Británie v EÚ

Predseda Konzervatívnej strany Brandon Lewis varoval v sobotu Dolnú snemovňu britského parlamentu, že prípadné neprijatie dohody o tzv. brexite by mohlo spôsobiť zotrvanie Británie v EÚ. Informovala o tom agentúra AP.

09.03.2019 14:29
brexit, EÚ, demonštrácia, Veľká Británia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Lewis sa takýmto spôsobom snažil presvedčiť spurných členov parlamentu – vrátane príslušníkov Konzervatívnej strany – aby podporili nepopulárnu dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom dohaduje premiérka Theresa Mayová.

„Musíme toto hlasovanie vyhrať,“ vyhlásil predseda konzervatívcov pre stanicu BBC.

Ako upozorňuje agentúra AP, momentálne neexistujú náznaky, že by sa Londýnu a Bruselu podarilo dostať rokovania z patovej situácie a vyrokovať nový text dohody o brexite.

Zároveň však nebadať ani indície zásadnejšieho posunu v postoji britských poslancov k pôvodnému textu dohody, ktorú parlament odmietol ešte v januári drvivou väčšinou hlasov nie len opozičných, ale aj vládnych poslancov.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu budú o dohode o vystúpení Británie z EÚ druhýkrát hlasovať v utorok 12. marca.


VIDEO: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Brandon Lewis