Britskí poslanci budú o dohode s EÚ hlasovať v utorok, potvrdila vláda

Hlasovanie o brexitovej dohode v britskom parlamente bude, aj napriek doposiaľ neúspešnému vyjednávaniu s Európskou úniou o takzvanej írskej poistke, v utorok 12. marca. Podľa denníka The Guardian to potvrdil hovorca premiérky Theresy Mayovej. Dodal, že britská vláda je naďalej odhodlaná dosiahnuť právne záväzné zmeny v ustanovení, ktoré je súčasťou dohodnutej dohody o odchode Spojeného kráľovstva z únie a má zabrániť vzniku prísneho režimu na hranici medzi Severným Írskom a Írskom po brexite.

07.03.2019 10:12 , aktualizované: 19:30
protest Brexit britania demonštrácia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Dolná snemovňa brexitovú zmluvu už práve pre írsku poistku raz odmietla. Mayová potom poslancom koncom februára sľúbila, že o dohode budú môcť do 12. marca znova hlasovať. Medzitým sa jej tím v Bruseli niekoľkokrát pokúsil vyjednať zmeny v írskej poistke. V stredu avšak obe strany potvrdili, že rokovania zatiaľ úspešné neboli. Obe strany pritom tlačí čas, do brexitu zostáva 22 dní.

Ak poslanci v utorok dohodu opäť odmietnu, budú v stredu hlasovať o tom, či má krajina odísť z EÚ bez dohody. Tento variant ale takmer určite neprejde. Nasledujúci deň potom bude snemovňa rozhodovať o tom, či by mal byť brexit, plánovaný na 29. marca, odložený.

Podľa britského ministra financií Philipa Hammonda je odloženie brexitu pravdepodobné, ak zákonodarcovia brexitovú dohodu neschvália. „Ak dohoda v utorok neprejde, nastane parlamentný proces, ktorý veľmi pravdepodobne vyústi do odkladu (brexitu) a povedie k neistému výsledku, neistote pre britskú ekonomiku, neistote pre obyvateľov naprieč krajinou,“ uviedol Hammond, ktorého citovala agentúra Reuters. Poslancov vyzval, aby sa zamysleli nad dôsledkami prípadného neschválenia dohody.

Írska poistka by začala platiť vtedy, ak by počas prípadného prechodného obdobia po brexite nebola uzavretá všeobecná dohoda o budúcich vzťahoch, ktorá by tiež zabezpečila zachovanie voľného režimu na írskej hranici. Pri uplatnení poistky by Británia zostala v bezcolnej zóne s EÚ a Severné Írsko by navyše podliehalo niektorým pravidlám jednotného trhu EÚ. Brexitová dohoda o opatrení hovorí ako o dočasnom, ale ďalej tento aspekt nerozvádza. Časť britských poslancov sa preto obáva, že by Británia skrze neho mohla na dlhú dobu zostať „uväznená“ v štruktúrach EÚ. Brusel však dojednanú dohodu znovu otvoriť odmieta.

Hlavný vyjednávač EP je proti dlhému odkladu

Hlavný predstaviteľ Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt vo štvrtok vyhlásil, že si neželá dlhé odkladanie plánovaného vystúpenia Británie z Európskej únie, a určite nie také, ktoré by sa ťahalo aj po májových voľbách do EP.

Verhofstadt na zasadnutí parlamentného výboru povedal, že „nebude problém“ podporiť odklad brexitu až o dva mesiace, ale to iba v prípade, ak sa urobí v tejto veci dostatok práce a zavládne už istota, že celý proces brexitu bude dokončený v krátkom časovom rámci po 29. marci. Vyjednávač EP pre brexit povedal, že dlhý odklad, napríklad dobre vyše roka, veľa nevyrieši a budúcnosť EÚ pribrzdí na ešte dlhší čas.

Weber: Je nemysliteľné, aby sa Briti zúčastnili na eurovoľbách

Popredný konzervatívny poslanec EP Manfred Weber vo štvrtok vyhlásil, že je nemysliteľné, aby sa Briti zúčastnili na blížiacich eurovoľbách. Zároveň znovu vyjadril názor, že by nemal nastať odklad brexitu.

„Keď nejaká krajina odchádza z Európskej únie a je to vôľa Britov, potom nemôžu mať slovo v otázke budúceho vývoja tohto kontinentu. Ľutujem,“ vyhlásil Weber, šéf skupiny konzervatívnej Európskej ľudovej strany (EPP) v europarlamente. Do EPP patria aj kresťanskí demokrati s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. „A preto je účasť Británie na európskych voľbách pre mňa nemysliteľná. Nemysliteľná,“ povedal Weber novinárom na stretnutí EPP v poľskom hlavnom meste Varšava.

Weber, ktorý vedie frakciu najväčšej strany v europarlamente, sa uchádza o zvolenie za predsedu Európskej komisie (EK), výkonného orgánu EÚ. Chce teda vystriedať Jeana-Clauda Junckera. Zdôraznil, že je proti tomu dať Británii viac času na brexit, pretože by to narušilo voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sú naplánované na 26. mája.

„Nemám chuť debatovať o akomkoľvek odklade procesu brexitu, pretože naším problémom nie je čas,“ vyhlásil Weber. „Naším problémom je, aby naši britskí priatelia skutočne a jednoznačne vedeli, čo chcú mať ako alternatívu k členstvu v Európskej únii. Čas sa míňa. Briti to musia objasniť,“ dodal šéf parlamentnej skupiny EPP.


VIDEO: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #írska poistka