Vo voľbách do europarlamnetu bude možné hlasovať za kandidátov 31 strán a koalícií

Všetky politické subjekty, ktoré podali kandidátne listiny do májových volieb do Európskeho parlamentu (EP), splnili podmienky registrácie. Na utorkovom zasadnutí registrácie odobrila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. TASR o tom informovala Silvia Keratová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

05.03.2019 17:09
európsky parlament Foto: ,
Europarlament
debata (11)

Na zasadnutí zároveň vyžrebovali čísla, pod ktorými sa budú jednotlivé subjekty a ich kandidáti uchádzať o hlasy voličov.

Podľa vyžrebovaného poradia má číslo 1 Smer, číslo 2 Kresťanská demokracia Život a prosperita, číslo 3 Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko. S číslom 4 vstupuje do eurovolieb Korektúra Andrej Hryc, s číslom 5 SNS, s číslom 6 Sme rodina Boris Kollár. Číslo 7 bude mať OĽaNO, číslo 8 Starostovia a nezávislí kandidáti, číslo 9 vyžrebovali pre Stranu práce, číslo 10 pre Stranu tolerancie a spolunažívania, číslo 11 bude mať Hlas ľudu, číslo 12 Maďarská kresťanskodemo­kratická aliancia.

S číslom 13 sa bude o podporu uchádzať v eurovoľbách strana Doprava, s číslom 14 KDH a s číslom 15 Strana zelených Slovenska (SZS). Pod číslom 16 budú kandidáti Mosta-Híd, číslo 17 vyžrebovali Priamej demokracii, číslo 18 Strane rómskej koalície SRK a číslo 19 Slovenskej konzervatívnej strane. Číslo 20 prisúdil žreb Slovenskej národnej jednote strane vlastencov, číslo 21 vyžrebovali pre SMK, 22 pre Doma dobre a 23 pre koalíciu KSS, Vzdor – strana práce. S 25-kou sa bude uchádzať o hlasy voličov SaS, s číslom 26 Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku. Číslo 27 budú mať kandidáti strany NAJ Nezávislosť a Jednota, číslo 28 Kresťanská únia. Pod číslom 29 kandiduje koalícia Progresívne Slovensko, Spolu-občianska demokracia, pod číslom 30 kandidáti Demokratickej strany a číslo 31 bude mať v eurovoľbách Národná koalícia.

Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #voľby do europarlamentu