Macron sa v otvorenom liste pred eurovoľbami prihovára Európanom, aj v slovenčine

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred májovými eurovoľbami vytiahol do boja proti nacionalizmu a za reformu EÚ. V otvorenom liste, zverejnenom vo všetkých 28 členských štátoch EÚ vrátane Británie, varoval pred šírením klamstiev a zároveň načrtol svoje predstavy, ako zlepšiť fungovanie EÚ.

05.03.2019 10:02 , aktualizované: 20:08
macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (65)

Májové eurovoľby budú podľa Macrona rozhodujúce pre Európu. Varoval pred pascou nacionalizmu a šírením klamstiev. Symbolom toho je aj brexit. „Pascou nie je príslušnosť k EÚ, je ňou klamstvo a nezodpovednosť, ktoré ju môžu zničiť. Kto povedal občanom Spojeného kráľovstva pravdu o ich budúcnosti po brexite? Kto im povedal, že stratia prístup na európsky trh? Kto hovoril o ohrození mieru v Írsku, keď sa obnovia staré hranice? Nacionalistická zahľadenosť do seba neponúka nič, je to len odmietavý postoj bez riešenia. Do tejto pasce môže padnúť celá Európa: tí, ktorí ťažia z rozhorčenia a nepravdivých informácií, sľubujú všetko a nič,“ napísal Macron v liste, ktorý bol zverejnený aj v slovenčine.

Nezostal však len pri varovaní, ale ponúkol aj viacero konkrétnych návrhov. Tentoraz nešiel do ambicióznych plánov na veľkú reformu EÚ – upustil od návrhov, s ktorými nesúhlasila ani nemecká kancelárka Angela Merkelová, ako napríklad vytvorenie parlamentu eurozóny. Aj vzhľadom na skúsenosť z referenda o brexite a snahy manipulovať voľby cez sociálne siete či kybernetické útoky, Macron navrhuje vytvorenie novej agentúry na ochranu demokracií. Tá by mala každému členskému štátu poskytovať expertov na ochranu volieb pred kybernetickými útokmi a manipuláciami. Navrhuje tiež zakázať financovanie európskych politických strán z cudziny. Zároveň treba zakročiť proti nenávistným prejavom na internete.

Macron: Verím v Európu, ktorá chráni svoje hodnoty aj svoje hranice

Macron tiež reaguje na výčitky populistov a krajnej pravice, ktorá stavia svoj program na odpore voči imigrácii. Francúzsky prezident je za reformu schengenského priestoru bez hraníc, kde bude platiť prísna kontrola vonkajších hraníc EÚ a zároveň štáty zladia svoju azylovú politiku, teda budú mať rovnaké pravidlá prijímania a odmietania žiadostí o azyl. „V situácii, keď čelíme migrácii, verím v Európu, ktorá chráni svoje hodnoty aj svoje hranice,“ dodal.

K prioritám Macrona patrí aj ochrana životného prostredia a boj proti klimatickým zmenám. V tejto súvislosti navrhuje vytvorenie Európskej klimatickej banky, ktorá by financovala ekologické projekty. V tejto oblasti chce tiež posilniť aj kontrolu potravinovej bezpečnosti. Ambiciózne plány má v oblasti hospodárskej a obchodnej politiky. Macron navrhuje uvaliť sankcie alebo zakázať podniky, ktoré ohrozujú strategické záujmy EÚ, ale sú tiež rizikové z hľadiska ekologických noriem či ochrany údajov alebo platenia daní. V strategických priemyselných odvetviach a pri verejných zákazkách zas chce, aby boli uprednostnené európske podniky, ako to robia konkurenti v USA a Číne.

Polemiku vyvolá však aj Macronov návrh na zavedenie celoeurópskej minimálnej mzdy. Jej výška by však bola prispôsobená situácii v jednotlivých členských štátoch. Svojím programom, ktorý sa zrejme stane aj programom Macronovej strany v eurovoľbách, francúzsky prezident s predstavou o reforme EÚ nekončí. Naopak, do konca roka by podľa neho mala byť usporiadaná Konferencia pre Európu s účasťou všetkých štátov EÚ, kde by sa malo otvorene diskutovať o reforme a rôznych plánoch. Z nej by v konečnom dôsledku mohla vzísť aj revízia základných zmlúv. „Budeme mať medzi sebou nezhody, je však lepšie žiť v strnulej Európe alebo v Európe, ktorá napreduje niekedy rôznymi rýchlosťami, a pritom zostáva otvorená pre všetkých?“ pýtal sa Macron v závere svojho otvoreného listu.

Program vášnivého obhajcu EÚ nepochybne vyvolá v členských štátoch polemiku. Niektoré jeho body už podporili premiéri Belgicka a Fínska, ako aj šéf Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Podľa českého premiéra Andreja Babiša je Macronov plán „mimo reality“. Slovenský premiér Peter Pellegrini považuje výzvu Macrona za veľmi aktuálnu.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #eurovoľby #Emmanuel Macron