Európska rada predĺžila sankcie voči Janukovyčovi a jeho spolupracovníkom

Rada EÚ v pondelok predĺžila o ďalší rok sankcie voči bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a ďalším 11 osobám z jeho bezprostredného okolia.

04.03.2019 12:35
Ukrajina, Janukovyč, Foto:
Bývalý ukrajinský prezident Janukovyč
debata (8)

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v pondelok vydala Rada EÚ a ktoré citovala agentúra TASS. Platnosť sankcií sa predlžuje o rok, do 6. marca 2020.

Zdroje v Bruseli predtým oznámili, že zo zoznamu osôb, na ktoré sú uvalené sankcie EÚ, má byť vyradený Andrej Kľujev. Podľa agentúry Ukrinform ide o bývalého šéfa Janukovyčovej prezidentskej kancelárie. Hypotéza o Kľujevovom vyškrtnutí zo zoznamu sa potvrdí až po tom, ako bude 5. marca vydaný nový úradný vestník EÚ, čím rozhodnutie o predĺžení sankcií nadobudne platnosť.

EÚ uvalila svoje cielené sankcie na skupinu občanov Ukrajiny dňa 5. marca 2014. V prvom sankčnom zozname figurovali mená 18 občanom Ukrajiny, vrátane Janukovyča, jeho dvoch synov, bývalého ukrajinského premiéra Mykolu Azarova a ďalších jeho vláde blízkych ľudí.

Sankcie uvalili na rok a zahŕňali zákaz vstupu na územie EÚ a zmrazenie bankových aktív. Príčinou pre uvalenie sankcií EÚ je „zneužívanie verejných prostriedkov“.

EÚ v nasledujúcich rokoch urobila menšie zmeny v sankčnom zozname, pričom sa prehodnocoval aj počet osôb, ktorých sa sankcie týkajú.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #Janukovyč #Európska rada