Britské prípravy na brexit bez dohody nepokračujú celkom podľa plánu

Prípravy britskej vlády na hroziaci odchod z Európskej únie bez dohodnutých podmienok nejde celkom podľa plánu. Svedčí o tom materiál, ktorý vláda zverejnila a ktorý zhŕňa jej aktivity v tomto smere. Píše sa v ňom napríklad, že úrady nestíhajú práce na skoro tretine kľúčových projektov, alebo že firmy sa zjavne prípravám na neriadený brexit nevenujú naplno.

26.02.2019 23:15
Brexit Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Napriek veľmi rozsiahlym snahám pripraviť sa na scenár bez dohody, najčerstvejšie interné správy zo všetkých častí vlády ukazujú rozsah rizika, ktoré s obmedzeným časom pretrváva. Vo februári rezorty informovali, že sú na dobrej ceste u bezmála 85 percent príprav, avšak pokiaľ ide o najdôležitejšie projekty, je to niečo cez dve tretiny,“ upozorňuje vládna správa.

Podľa dokumentu tiež málo nasvedčuje tomu, že by sa podnikateľská sféra na brexit bez dohody pripravovala „úprimne“, a to aj napriek upozorneniu zo strany vlády. „A dôkazy vypovedajú o tom, že pripravenosť malých a stredne veľkých podnikov je obzvlášť nízka,“ dodáva britský kabinet.

Británia má EÚ opustiť 29. marca. Ak Dolná snemovňa neratifikuje „rozvodovú“ dohodu upravujúcu podmienky odchodu, prestali by za 31 dní zo dňa na deň platiť zmluvy upravujúce vzťahy medzi Britániou a ďalšími členskými krajinami EÚ. Hoci mnohí označujú takýto vývoj za pohromu, britská premiérka Theresa Mayová pred poslancami uviedla, že v prípade potreby „nakoniec aj brexit bez dohody premeníme v úspech“.

Nová vládna správa konštatuje, že odchod bez dohody by mal vplyv na podnikanie, obchod a ekonomiku. „Všetky dodávky tovaru by vyžadovali hlásenia na preclenie, takže okolo 240 000 britských podnikov, ktoré aktuálne obchodujú iba s EÚ, by sa muselo po prvý raz zapojiť do colných procesov, ak by v obchodovaní pokračovali,“ uvádza dokument. EÚ by údajne začala účtovať 70-percentné clá na vývoz hovädzieho mäsa, 45-percentné poplatky za jahňacie a desať percent za hotové automobily.

Kontroly na hraničných priechodoch by podľa britskej vlády mohli „na mesiace veľmi výrazne zredukovať“ prúdenie tovaru na obchodných trasách cez Lamanšský prieliv. „Jednou z najcitlivejších vecí, ktoré by zasiahlo oneskorenie v transporte tovaru cez prieliv, sú dodávky potravín, ktoré z 30 percent pochádzajú z EÚ,“ dodáva vládna analýza, pričom varuje pred nárastom cien niektorých potravín.

Pre prípravy na brexit bez dohody už britské ministerstvo financií vyčlenilo štyri miliardy libier. Práce v tomto smere sa začali vlani na jeseň a zvýšený dôraz na ne kabinet Theresy Mayovej kladie od decembra. „Krátky čas zostávajúci do 29. marca však neumožňuje vláde jednostranne zmierniť dôsledky brexitu bez dohody. Aj v oblastiach, kde môže konať jednostranne, pravdepodobne problémy pri scenári bez dohody zhorší nedostatočná pripravenosť podnikov a jednotlivcov,“ uzatvára analýza.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit