Politico: Amsterdam bude ťažiť z brexitu ako žiadne iné mesto

Žiadne iné mesto nevyťaží z odchodu Británie z Európskej únie toľko, ako Amsterdam. Holandská metropola síce rovnako ako ďalšie európske centrá pocíti negatívny hospodársky dopad brexitu, podarilo sa jej však prilákať toľko firiem odchádzajúcich z Británie, že minimalizuje škody a v mnohom si dokonca polepší.

26.02.2019 17:00
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Foto: ,
Holandská metropola priláka desiatky firiem opúšťajúcich britské ostrovy kvôli brexitu.
debata (1)

Amsterdam dokázal na brexit zareagovať včas a získa vďaka nemu tisíce nových pracovných miest, napísal spravodajský web Politico. Amsterdamská radnica sa začala na odchod Britov z Európskej únie chystať vzápätí po referende, ktoré sa uskutočnilo v roku 2016. Veľmi rýchlo začala s kampaňou prezentujúcou mesto ako otvorené a príjemné miesto na život, kde si vystačí človek pri práci či podnikaní s angličtinou.

Vďaka tomu sa jej podarilo prilákať desiatky firiem opúšťajúcich britské ostrovy kvôli komplikáciám s brexitom. Len v minulom roku prišlo do mesta rekordných 153 zahraničných spoločností a vzniklo 7 200 pracovných miest, veľká časť z nich priamo súvisí s dianím v Británii. V najbližších troch rokoch navyše podľa miestnej radnice vznikne vďaka brexitu ďalších 2 000 pracovných pozícií.

Vedenie mesta bolo pre veľký záujem firiem o presídlenie do Amsterdamu dokonca nútené vyčleniť osobu, ktorá by sa zaoberala iba touto problematikou.

Amsterdam v konkurencii uspel

Úplne zásadné bolo, že sa holandskému hlavnému mestu podarilo uspieť v zápase o nové sídlo Európskej agentúry pre liečivá (EMA), ktorá ako úrad EÚ musela opustiť Londýn. Holandsko predčilo konkurenčné ponuky niekoľkých miest vrátane Milána či Bratislavy vyzdvihnutím predností svojej metropoly: jednoduchá komunikácia v angličtine, kvalita verejnej dopravy a prístupnosti pre rodiny s deťmi. Mesto navyše ponúklo osobný prístup vrátane pomoci s byrokraciou či hľadaním škôl pre deti pre všetkých 900 zamestnancov EMA. Agentúra bude sídliť v novopostavenej budove neďaleko centra mesta.

Do mesta sa kvôli brexitu tiež presúva napríklad výrobca elektroniky Sony, prevádzkovateľ televízneho kanálu Discovery, či investičná banka Norinchukin. Mieria sem tiež stovky ľudí, ktorí v Británii pôsobili na voľnej nohe a teraz ich láka ľudský prístup a otvorený duch mesta cyklistov a vodných kanálov.

Raj pre brexitových „utečencov“

„Hovoria nám brexitoví utečenci. Keď idem k holičovi alebo k lekárovi, počujem ‚Á, tak vy ste ďalší človek, ktorý prišiel z Británie kvôli brexitu‘," osvetlil situáciu tridsaťročný vývojár aplikácií pre smart telefóny Michael Speed. Rodák z Walesu sa presťahoval do Amsterdamu už v októbri kvôli tomu, že si nebol istý, aké práva v Británii bude mať po odchode z EÚ jeho francúzska partnerka.

Ďalší z „utečencov“ Simon Vlassis prišiel do Amsterdamu až začiatkom februára. Motivovala ho vraj napätá politická atmosféra v Británii i nepríjemný incident, do ktorého sa dostal v londýnskom metre, pretože hovoril svojou rodnou gréčtinou.

Brexit: šťastie v nešťastí

Aj vďaka mnohým podobným osudom sa minulý rok do holandskej metropoly prisťahovalo približne 15 000 osôb, čo prispelo k nárastu cien nehnuteľností na rekordnú úroveň. Preto najskôr ani v Amsterdame nakoniec nepreváži prínos brexitu nad jeho negatívnymi dôsledkami pre ekonomiku. Holandsko bude kvôli odchodu Británie z EÚ prichádzať o jedno až dve percentá hrubého domáceho produktu ročne, odhadli minulý rok miestni audítori.

„Okamžite by som vrátil všetky tie firmy do Británie, pokiaľ by to zabránilo brexitu, takže to vôbec nevnímam ako bonus,“ povedal poslanec koaličnej strany CDA Pieter Omtzigt, ktorého holandský parlament poveril priebežným sledovaním dopadov brexitu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Amsterdam #Brexit