Mayová pripustila odklad brexitu, EÚ je tomu naklonená

Britská premiérka Theresa Mayová počas vystúpenia v Dolnej snemovni britského parlamentu vyhlásila, že pokiaľ parlament 12. marca neodsúhlasí dohodu o odchode z EÚ, predostrie hlasovanie o odložení brexitu, respektíve o odchode bez dohody.

26.02.2019 14:09 , aktualizované: 18:00
theresa mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (3)

Správu priniesla britská televízna a rozhlasová verejnoprávna spoločnosť "BBC.

Znamená to, že Británia EÚ opustí bez dohody len v prípade, ak za tento návrh zahlasuje nadpolovičná väčšina poslancov. Zároveň poznamenala, že odklad brexitu situáciu v žiadnom prípade nezjednoduší.

Corbyn: Prístup premiérky je bezohľadný

Prístup premiérky Mayovej k odchodu Británie z EÚ je „groteskne bezohľadný“. V reakcii na vyhlásenie predsedníčky vlády v parlamente to dnes povedal líder opozície Jeremy Corbyn. Ten rôzne odklady na ceste k brexitu ostro kritizoval. Podľa predsedu Labouristickej strany Mayová „sľubuje dosiahnuť niečo, čo nie je dosiahnuteľné“. „Dôsledky cynických taktík premiérky na bežný život pociťujú ľudia po celej krajine,“ dodal Corbyn.

Ak by dohoda uzavretá s Európskou úniou bola nakoniec predsa len v parlamente schválená, mala by byť podrobená schváleniu obyvateľmi v druhom referende. Mayová v reakcii na Corbynove slová uviedla, že druhé referendum by bolo „zradou dôvery britského ľudu“.

TV Pravda: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať. (vysielané 18.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová