Bude brexit ako Hotel California?

Možno to nebude ani tvrdý, ani mäkký brexit. Aspoň zatiaľ. Pretože sa stále môže stať, že Británia o polnoci z 29. na 30. marca z Európskej únie neodíde. Smerujeme k odsunutému brexitu?

26.02.2019 08:00
theresa mayová, juncker Foto: ,
Aký bude brexit? A kedy bude? Britská premiérka Theresa Mayová o tom diskutovala s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.
debata (11)

Nikdy nemôžeš odísť?

"Kedykoľvek sa môžeš odhlásiť, ale nikdy nemôžeš odísť!“ Toto znie v slávnej piesni Hotel California od Eagles. A vyzerá to tak, že to stále viac platí pre brexit. Briti v júni 2016 v referende tesne povedali, že chcú z EÚ vystúpiť. Je koniec februára 2019 a stále nie je jasné, ako bude vyzerať odchod ich krajiny z únie.

Podľa denníka Guardian sa nemecká kancelárka Angela Merkelová opýtala britskej premiérky Theresy Mayovej, či chce Londýn odsunúť dátum brexitu. Političky sa stretli na summite EÚ s Ligou arabských štátov v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

Britskí predstavitelia pre Guardian potvrdili, že Merkelová sa Mayovej na odklad pýtala, ale vraj táto možnosť bola len súčasťou letmej diskusie.

"Diskutovali o brexite, britskom parlamente, o veciach, ktoré sa tam dejú, ktoré sa stanú tento týždeň. Okrem brexitu strávili nemalú časť stretnutia debatou o zahraničnej politike,“ uviedol zdroj z prostredia britskej vlády pre Guardian. Podľa neho krátku diskusiu o odsunutí dátumu odchodu krajiny z EÚ neiniciovala Mayová. Premiérka si myslí, že takáto debata len odpútava pozornosť od rozhodnutí, ktoré je potrebné urobiť.

Lenže podľa odborníkov čas beží a riešenie brexitu stále nie je na stole. Britský parlament odmietol podporiť dohodu o vystúpení, ktorú vyrokovala Mayovej vláda s EÚ. Poslanci však tiež odhlasovali, že Británia nemá odísť z únie bez pravidiel, na ktorých sa zhodnú obe strany. Existujúcu zmluvu už v decembri schválila Európska rada.

Jej predseda Donald Tusk na tlačovej konferencii v Šarm aš-Šajchu tiež potvrdil, že sa s Mayovou rozprával o zmene dátumu brexitu. Tusk uviedol, že by to bolo racionálne riešenie, pretože odchod bez dohody by bol chaotický.

Guardian už v nedeľu napísal, že v Bruseli sa v zákulisí hovorí o posunutí brexitu až do začiatku roka 2021. V podstate by to znamenalo, že počas pôvodne plánovaného prechodného obdobia, ktoré je súčasťou vyrokovanej dohody, by Británia zostala plnoprávnym členom EÚ. Guardian tvrdí, že podľa diplomatických zdrojov v Bruseli by to mohlo pomôcť vyriešiť problémy, ktoré v súvislosti s brexitom nastali.

Hovorkyňa Európskej komisie Mina Andrejevová uviedla, že v tejto chvíli Brusel nepracuje s variantom iného dátumu brexitu. Citovala ju agentúra Bloomberg po stretnutí šéfa eurokomisie Jeana-Clauda Junckera a Mayovej.

"Predseda a premiérka sa zhodli, že k záveru je potrebné dôjsť pred stretnutím Európskej rady 21. marca. Pracujeme s tým, že Británia odchádza 29. marca,“ vyhlásila Andrejevová.

Čas sa kráti

"Čas sa kráti a je stále potrebné urobiť veľmi veľa práce. O posunutí brexitu na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy sa stále viac a viac diskutuje a vníma sa to ako možné riešenie,“ reagoval pre Pravdu expert na britskú a európsku politiku Simon Usherwood z univerzity v Surrey.

"Neformálne sa už o posunutí dátumu odchodu Spojeného kráľovstva hovorilo. Reakcia bola: Prečo nie, ale čo to prinesie? Dá sa však povedať, že lídri EÚ to vnímali pozitívne. Únia nechce byť obviňovaná z toho, že ona spôsobila problémy s brexitom. Takže lídri EÚ by mohli byť naklonení zmene dátumu,“ povedala pre Pravdu zahraničnopolitická analytička GLOBSEC-u Orsolya Ráczová. "Otázka je, na ako dlho by sa členstvo Británie predĺžilo. Pokiaľ by to bolo len do zasadnutia nového Európskeho parlamentu, tak by sa k tomu únia mohla prikláňať viac. Otázka je, či by to tak bolo, keby to boli dva roky. Myslím si však, že kratšie posunutie lehoty brexitu by únia mohla podporiť,“ uviedla odborníčka.

Mayová povedala, že v britskom parlamente by sa mohlo o brexitovej dohode hlasovať aj skôr ako 12. marca. Tento termín avizovala vláda cez víkend. Predsedníčka vlády tiež pripomenula, že zmena dátumu brexitu nie je náhrada za dohodu s EÚ, ktorá je vraj na dosah. Premiérka pre médiá vyhlásila, že pracuje na tom, aby vyriešila obavy poslancov z írskej poistky, ktorá je súčasťou dohody.

Tento plán má zabrániť vytvoreniu tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom v prípade, že by EÚ a Spojené kráľovstvo nemali v budúcnosti komplexnú obchodnú dohodu. Kritici poistky tvrdia, že jej prípadné uplatnenie bez časového obmedzenia by dostalo Britániu pod príliš veľký vplyv únie. EÚ odpovedá, že záložný plán je len núdzové riešenie. Nie je však možné, aby bol ohraničený nejakým dátumom, lebo potom stráca zmysel.

O prípadné odloženie brexitu by musel požiadať Londýn a následne s tým musia súhlasiť členské štáty únie.

"Ani EÚ, ani Británia nechcú odchod bez dohody. Viac času by mohlo pomôcť Mayovej, aby zmluvu presadila v parlamente. No EÚ bude opatrná. Nepredĺži členstvo Británie bez toho, aby neexistoval konkrétny plán ako ďalej,“ myslí si Usherwood.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Brexit #Theresa Mayová