Najdôležitejším bodom rokovania tripartity bola príprava na brexit, tvrdí Ján Richter

Informácia o príprave Slovenska na prípadný brexit bez dohody bola podľa ministra práce Jána Richtera (Smer) najdôležitejším bodom rokovania tripartity. Rezortní kolegovia z Británie ho podľa jeho slov ubezpečili, že pripravujú legislatívu, podľa ktorej by mali byť práva občanov Európskej únie v Británii zabezpečené počas celého prechodného obdobia, teda až do konca roka 2020.

25.02.2019 13:27
parlament, richter, fico Foto: ,
Minister práce Ján Richter
debata (1)

Richter priblížil, že základným cieľom materiálu, o ktorom rokovala aj Hospodárska a sociálna rada SR, je zabezpečiť recipročné postavenie občanom Spojeného kráľovstva, ktorí žijú a pracujú na Slovensku obdobne, ako by mali mať zabezpečené aj Slováci v Británii. Ministerstvo podľa neho viedlo videokonferenciu s rezortnými kolegami z Británie, ktorí ho ubezpečili o príprave legislatívy, na základe ktorej budú v tejto súvislosti akceptovať celé prechodné obdobie na zachovanie práv občanov EÚ v Británii.

„Meníme päť zákonov, konkrétne zákon o sociálnom poistení, zákon o službách zamestnanosti, zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, zákon o prídavkoch na dieťa a zákon o rodičovskom príspevku,“ priblížil šéf rezortu práce pripravovanú legislatívu z pohľadu ministerstva.

Materiál o príprave Slovenska na brexit bez dohody podporili aj zástupcovia sociálnych partnerov na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR. Témami stretnutia bola napríklad aj informácia o zriadení národného vodného dopravcu, návrh zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov či stratégia environmentálnej politiky SR do roku 2030.

TV Pravda: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať. (vysielané 18.1.2019)

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #Brexit #brexit bez dohody