Mayová odložila hlasovanie o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová v nedeľu odložila hlasovanie o svojej dohode o brexite v londýnskom parlamente. Ako oznámila, hlasovanie sa neuskutoční budúci týždeň, ale až 12. marca, niečo vyše dva týždne predtým, ako má krajina opustiť Európsku úniu. Tento krok by mohol vyvolať ďalší odpor v rámci jej kabinetu.

24.02.2019 16:28 , aktualizované: 21:53
Mayová, brexit Foto: ,
Theresa Mayová tiež uviedla, že jej rokovací tím v utorok opäť zavíta do Bruselu na ďalšie rokovania s európskymi partnermi.
debata (10)

Oznámenie prišlo pred cestou na summit Európskej únie a Ligy arabských štátov v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch a tamojším stretnutím s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Mayová tiež uviedla, že jej rokovací tím v utorok opäť zavíta do Bruselu na ďalšie rokovania s európskymi partnermi. „Ešte stále sme schopní odísť 29. marca z Európskej únie s dohodou,“ uviedla v nedeľu premiérka. Dodala, že posunutie brexitu „nie je riešením problému“. „Napokon vždy dôjdeme do bodu, keď sa budeme musieť rozhodnúť, či prijmeme dohodu, ktorá bola vyrokovaná alebo nie,“ dodala.

Labouristický hovorca pre brexit Keir Starmer nazval odklad hlasovania „vrcholom nezodpovednosti“. Parlament podľa neho nesmie dovoliť, aby bol v časovej tiesni nútený voliť medzi Mayovej dohodou a neriadeným brexitom.

Predsedníčka vlády má v Dolnej snemovni v utorok vystúpiť so správou o pokroku v rokovaniach s úniou. Nasledujúci deň budú poslanci prerokovávať ďalší postup. Opäť by tak mohol vstúpiť do hry plán labouristickej poslankyne Yvette Cooperovej s cieľom donútiť vládu pri pokračovaní patovej situácie k odkladu brexitu.

The Guardian: Brexit by mohol byť odložený na rok 2021

Odchod Británie z Európskej únie by mohol byť napokon odložený až na rok 2021. S odvolaním sa na nemenované zdroje z EÚ to v nedeľu napísal britský denník The Guardian. Plán odkladu brexitu na rok 2021 v súčasnosti podľa uvedených zdrojov skúmajú najvyšší predstavitelia EÚ. Zástancom odloženia brexitu na výrazne neskorší termín, než je súčasný 29. marec 2019, je údajne aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

Podľa Tuska by sa mal uplatniť takýto scenár v prípade, ak bude parlament v Londýne aj naďalej odmietať dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ, ktorú s Bruselom vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová.

V prípade odloženia brexitu na rok 2021 by Británia zostala členskou krajinou EÚ aj počas 21-mesačného obdobia, ktoré malo byť pôvodne prechodným obdobím po brexite. To by poskytlo ďalší priestor pre rokovania o budúcich vzťahoch medzi európskou dvadsaťsedmičkou a Britániou. V tomto dodatočnom čase by sa mohlo potenciálne nájsť aj iné riešenie namiesto kontroverznej írskej poistky, ktorá má zabrániť obnoveniu tvrdej hranice na írskom ostrove.

Ak by napokon došlo k odkladu brexitu, predstavitelia EÚ si želajú, aby bol termín odložený na výrazne neskorší termín, píše The Guardian. Ak by bol odchod odložený napríklad len o niekoľko mesiacov, podobná patová situácia so schvaľovaním brexitovej dohody by sa mohla opakovať už v priebehu nadchádzajúce­ho leta.

Podľa nemenovaného diplomata z prostredia EÚ by bol v tomto kontexte zmysluplný 21-mesačný odklad, ktorý by umožnil dôkladne prerokovať všetky otázky. Túto predstavu podporuje aj vplyvný generálny tajomník Európskej komisie Martin Selmayr, v médiách označovaný za sivú eminenciu Bruselu.

Podľa denníka The Guardian v Bruseli v súčasnosti rastie nervozita z toho, ako premiérka Mayová rieši otázku brexitu. Dobre informované zdroje momentálne odhadujú pravdepodobnosť tvrdého brexitu bez dohody na viac ako 50 percent.

Britskí poslanci v januári drvivou väčšinou hlasov odmietli dohodu, ktorú Mayová vyrokovala s Bruselom. Premiérka sa odvtedy pokúša vyrokovať zmeny, ktoré by uspokojili dolnú komoru britského parlamentu. Poslanci v jej vlastnej Konzervatívnej strane podporujúci brexit sú predovšetkým nespokojní s tzv. írskou poistkou, teda opatrením, ktoré má udržať otvorenú hranicu s Írskom. Británia má Európsku úniu opustiť už 29. marca.

VIDEO: Riziko tvrdého brexitu je veľké, tvrdí komentátor denníka Pravda Andrej Matišák.
Video
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová