Mayová chce záruku, že írska poistka bude dočasná

Cieľom britskej premiérky Theresy Mayovej pred rokovaním v Bruseli je získať od Európskej únie nové ubezpečenie o tom, že tzv. Írska poistka v brexitovej dohode by nemohla platiť natrvalo, píšu denníky The Guardian a The Daily Telegraph. Britská vláda podľa všetkého ustúpila od požiadavky upraviť rozvodovú dohodu s EÚ, čo je krok, ktorý krajiny EÚ odmietajú.

20.02.2019 13:22
mayova, juncker Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová a predseda Európskej komisie Jean-Claud Juncker.
debata (3)

Ešte v utorok hovorca Mayovej na pravidelnej tlačovej konferencii zopakoval, že vláda sa usiluje o návrat k vyjednávaniu o texte brexitovej dohody. Minister financií Philip Hammond však podľa The Guardian večer potvrdil, že „alternatívne dohody“, ktoré miesto írskej poistky požadujú britskí poslanci, už nie sú vládnym cieľom.

„Downing Street teraz koncentruje svoje snahy na dohodnutie nového právneho textu, ktorý by stanovil, že poistka, ktorá by Britániu zviazala v colnej únii s EÚ, nemôže byť časovo neobmedzená,“ píše The Daily Telegraph.

Brexitová dohoda pritom krízový plán vytvorený pre odvrátenie hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom definuje ako dočasné opatrenie. EÚ však nechce stanoviť konkrétny najneskorší termín pre ukončenia jeho platnosti a britský generálny prokurátor Geoffrey Cox vlani vo svojej analýze uviedol, že by teoreticky mohla pôsobiť neobmedzene, čo má za následok odpor viacerých euroskeptických britských poslancov. EÚ však zdôrazňuje, že zavedenie poistky, prípadne jej dlhodobé uplatňovanie, si rovnako ako Londýn tiež nepraje.

Mayová bude rokovať v Bruseli

Mayová sa v stredu o 18:30 SEČ stretne s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a už predtým bude v Bruseli rokovať Cox a britský minister pre brexit Stephen Barclay. Hoci by pokrok v podobe nového uistenia týkajúceho sa poistky pravdepodobne sám o sebe nebol pre britských poslancov dostatočný, mohol by viesť k tomu, že generálny prokurátor Cox zmení svoju interpretáciu tohto mechanizmu. Šéf britskej diplomacie Jeremy Hunt povedal, že ak by sa tak stalo, schválenie dohody o brexite v Dolnej snemovni by bolo možné.

Postaví poslancov pred hotovú vec?

Podľa The Daily Telegraph aj agentúry Bloomberg plánuje Mayová postaviť britských poslancov pred nové hlasovanie o dohodnutých podmienkach brexitu začiatkom budúceho týždňa. Chce tak vraj predísť odchodom viacerých členov vlády, ktoré hrozia v prípade pokračovania patovej situácie okolo brexitu. Mayová by v takejto situácii takisto mohla nad brexitovým procesom stratiť kontrolu, lebo už otýždeň by sa mohlo znovu hlasovať o opozičnom pláne s cieľom vynútiť si odklad brexitu a zabrániť tak odchodu z EÚ bez dohody.

Ak stredajšie rokovania v Bruseli prinesú posun, lídri členských krajín EÚ by mohli plán potvrdiť cez víkend v egyptskom Šarm aš-Šajchu, kde sa uskutoční summit s predstaviteľmi Ligy arabských štátov. Predseda EK Juncker však očakávania pred schôdzkami miernil. „Nevidíme dostatočný posun na to, aby som mohol čakať, že to bude diskusia s konkrétnym výsledkom. Neviem, s čím pani Mayová príde,“ povedal v utorok novinárom.

Pravdepodobnosť, že Británia na konci marca odíde z EÚ bez dohody, každým dňom rastie. Podľa moderátora televízie ITV Roberta Pestona teraz predstavitelia EÚ otvorene pripúšťajú možnosť tohto scenára na 60 percent.


VIDEO: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať.

Video

VIDEO: Hrozba neriadeného brexitu schladila aj pracovný trh. Počty Slovákov pracujúcich vo Veľkej Británii postupne klesajú.

Video
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová