Juncker: Bol by to vtip, keby Británia hlasovala vo voľbách do europarlamentu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nemôže vylúčiť, že keby došlo k odloženiu brexitu, Británia sa zúčastní hlasovania v májových voľbách do európskeho parlamentu. Takýto scenár je si však podľa neho "ťažké predstaviť" a bol by "zlým vtipom dejín".

19.02.2019 11:52 , aktualizované: 13:40
debata (2)

Juncker sa takto vyjadril pre utorňajšie vydanie denníka Stuttgarter Zeitung. Povedal tiež, že je na Británii, aby sa rozhodla, či požiada o odklad brexitu.

„Rozhodnutie požiadať o viac času je v rukách Británie. Ak takú požiadavku predložia, nikto v Európe proti tomu nebude namietať,“ uviedol Juncker taktiež pre Stuttgarter Zeitung, ktorý upútavku z rozhovoru s ním zverejnil ešte v pondelok na internete.

V stredu bude Juncker rokovať o brexitovej kríze s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Junckerov hovorca Margaritis Schinas uviedol, že obaja politici sa stretnú v sídle Európskej únie o 18.30 h SEČ.

Britskí poslanci v januári drvivou väčšinou hlasov odmietli dohodu, ktorú Mayová dosiahla s Bruselom. Premiérka sa odvtedy pokúša vyrokovať zmeny, ktoré by uspokojili dolnú komoru britského parlamentu. Poslanci v jej vlastnej Konzervatívnej strane podporujúci brexit sú predovšetkým nespokojní s tzv. poistkou, teda opatrením, ktoré má udržať voľnú, otvorenú hranicu s Írskom.

Niektorí sa totiž obávajú, že poistka by mohla zviazať Britániu s obchodnými pravidlami Únie bez toho, aby existovala možnosť jednostanne z nej vycúvať, ale podporili by dohodu, v ktorej by bola poistka časovo ohraničená.

Britskí zákonodarcovia minulý mesiac v hlasovaní schválili dodatok, ktorý zaväzuje vládu, aby o poistke znovu rokovala. Avšak v rokovaniach Británie a EÚ o tejto téme nastal iba malý pokrok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Jean-Claude Juncker #Brexit #voľby do Európskeho parlamentu