Petíciu za 'záchranu internetu' podpísalo 4,7 milióna Európanov

Odporcovia pripravovanej smernice EÚ o autorských právach na jednotnom digitálnom trhu odovzdali v pondelok nemeckej vláde petíciu za "zastavenie cenzorskej mašinérie" a "záchranu internetu", ktorú podpísalo 4,7 milióna Európanov vrátane zhruba 1,3 milióna Nemcov.

19.02.2019 08:35
debata (1)

Ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová, ktorá prevzala podpisy na USB kľúči od spoluiniciátorov tejto kampane Dominica Kisa a Pascala Fouqueta, uviedla, že spolková vláda má pochopenie pre ich vec a spolupracovala s partnermi v EÚ na vylepšení predmetného návrhu, informovala tlačová agentúra DPA. „Máme teraz verziu s klauzulou pre malé a stredné podniky, čo je veľký krok vpred,“ poznamenala s tým, že „osobne“ návrh stále nepovažuje za „dokonalý“.

Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ sa minulý týždeň dohodli na vylepšení a schválení novej smernice o autorských právach po tom, ako Nemecko a Francúzsko dospeli ku kompromisu, na základe ktorého sa ustanovenia o porušení autorského práva nemajú vzťahovať na menšie spoločnosti.

Zmenu pravidiel pri uplatňovaní autorského práva v EÚ navrhla ešte v roku 2016 Európska komisia s cieľom prispôsobiť ich „digitálnemu veku“. Nová smernica má zabezpečiť, že umelci a vydavatelia správ budú spravodlivo odmeňovaní za svoje diela, ktoré sa objavujú na internete. Kritici však tvrdia, že reforma uškodí slobodnej výmene informácií – či dokonca spôsobí „smrť internetu“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #európska smernica o autorských právach