Mayová utrpela ďalšiu porážku, podľa komentárov nevyjednáva

Premiérka Theresa Mayová v britskom parlamente utrpela ďalšiu porážku, keď zákonodarcovia odmietli podporiť jej snahu dojednať s Európskou úniou nové podmienky brexitovej dohody.

14.02.2019 22:43
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (7)

Hlasovanie bolo síce považované za symbolické, pre premiérku je však nepríjemné, lebo je signálom pre EÚ, že britskí poslanci za Mayovou nestoja. Mayovej úrad napriek tomu po hlasovaní Dolnej snemovne uviedol, že šéfka vlády chce vo vyjednávaní pokračovať. Denník The Guardian však v komentári napísal, že Mayová rozhovory s EÚ len predstiera.

Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn k hlasovaniu poznamenal, že Mayová nemá v parlamente pre svoj plán väčšinu. Mayovej úrad následne Corbyna obvinil, že presadzuje stranícke záujmy na úkor budúcnosti krajiny, a uviedol, že vláda sa bude ďalej snažiť dosiahnuť zmeny v takzvanej írskej poistke obsiahnuté v pripravenej dohode o podmienkach brexitu.

Podľa denníka The Guardian však Londýn doteraz európskym vyjednávačom nepredložil žiadny konkrétny návrh zmien, pretože nevie, čo vlastne chce. Briti tak len víria prach, dodal zdroj.

Viac komentátorov sa domnieva, že najmenej do konca februára k žiadnemu pokroku nedôjde a že prípadné ústupky jednej alebo druhej strany možno prinesie až summit EÚ 21. a 22. marca, teda týždeň pred plánovaným britským odchodom z únie.

Írska poistka, ktorá má zabrániť vzniku klasických hraničných kontrol medzi Írskou republikou a Severným Írskom, sa stala sporným bodom britskej politiky. EÚ a tiež Británia si udržanie pohraničného režimu bez kontrol želajú, ale rad britských poslancov kritizuje podmienky poistky, ktorá by mala byť použitá v prípade, že sa Londýn a Brusel počas prechodného obdobia nedohodnú na inom riešení. Navrhovaný poistný mechanizmus podľa nich predstavuje riziko dlhodobého pripútania Spojeného kráľovstva k štruktúram EÚ aj po brexite.

Práve podpora Mayovej snáh dojednať nové podmienky poistky bola súčasťou návrhu uznesenia, ktoré britský parlament odmietol. Parlament tiež zamietol návrh opozície, aby sa do 27. februára hlasovalo o upravenej brexitovej dohode. Neprešiel ani návrh Škótskej národnej strany (SNP), ktorá žiadala trojmesačný odklad termínu vystúpenie Británie z Európskej únie. O návrhu, aby vláda do siedmich dní predložila analýzu dopadu brexitu bez dohody na podnikanie a obchod, sa nakoniec nehlasovalo, pretože sa ho autorka rozhodla stiahnuť.


VIDEO: Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať.

Video
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #írska poistka