Európski vydavatelia dohodu o copyrighte vítajú, on-line firmy ju kritizujú

Nočnú dohodu členských krajín EÚ a europarlamentu o kompromisnej podobe budúcej smernice o ochrane autorských práv na internete dnes v spoločnom vyhlásení privítalo niekoľko európskych združení vydavateľov tlače. Skritizovala ju naopak Asociácia počítačového a komunikačného priemyslu (CCIA), združujúca veľké internetové a počítačové spoločnosti, ako je Google, Facebook, Amazon alebo výrobcu čipov Intel.

14.02.2019 12:18
debata (1)

Podľa štyroch významných združení vydavateľov médií je významné že úniové inštitúcie v kompromise posilnili vyjednávaciu pozíciu vydavateľov aj ich ochranu proti neautorizovanej digitálnej reprodukcii a distribúcii ich publikácií.

Vydavatelia opäť pripomenuli, že kvalitná žurnalistika je významná pre kvalitu demokracie v Európe a ak je cieľom zachovať v EÚ profesionálnu novinárčinu aj do budúcnosti, sú potrebné kroky na podporu tlače a náprava teraz nevyrovnaného mediálneho „ekosystému“. Európsky parlament by mal novú smernicu ako celok podľa nich v kompromisnej podobe podporiť čo najskôr.

Naopak šéf kancelárie asociácie internetových a počítačových firiem CCIA Christian Borggreen vo vyhlásení uviedol, že dohodnutá podoba smernice je premárnenou príležitosťou v snahe dosiahnuť vyváženú a dlhodobú reformu ochrany autorských práv v EÚ. „Obávame sa, že tieto pravidlá poškodia internetové inovácie, rast firiem a obmedzia on-line slobodu v Európe,“ myslí si. Asociácia preto žiada vlády členských krajín EÚ aj europoslancov, aby „plne zvážili dôsledky textu“ pred tým, než ho finálne potvrdia.

Rozdielne pohľady dvoch zásadných strán sporu okolo smernice o digitálnom copyrighte teda pretrvávajú aj potom, čo úniové inštitúcie v noci na dnes dohodli kompromis.

Europarlament by mal o veci hlasovať ešte pred voľbami v máji, text musia v rovnakom – teda v noci na dnes dohovorenom – znení ešte formálne potvrdiť aj členské krajiny EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #európska smernica o autorských právach