Vyjednávači EÚ a Británie pre brexit sa dohodli na ďalšej schôdzke

Britský minister pre brexit Stephen Barclay a vyjednávač Európskej únie Michel Barnier sa dohodli, že sa v najbližších dňoch opäť zídu. Oznámil to podľa agentúry Reuters tlačový úrad britskej vlády. Rokovanie, ktoré sa týkalo brexitovej dohody, označil Londýn za konštruktívne.

11.02.2019 23:10
Británia, Brexit, eú, vlajka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

„Diskutovali o ďalších krokoch týkajúcich sa vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie a zisťovali, či možno nájsť cestu, ktorá by bola prijateľná pre britský parlament a Európsku úniu,“ uviedol tlačový úrad britskej vlády.

Britská premiérka Theresa Mayová si od ďalšieho vyjednania sľubuje zmeny v brexitovej zmluve, ktoré britský parlament presvedčia na súhlas s dohodou. EÚ však dala opakovane najavo, že podmienky dohody meniť nebude, nevylučuje však úpravu nezáväznej sprievodnej politickej deklarácie.

Hlavným sporným bodom v brexitovej dohode je takzvaná írska poistka, ktorá má zabrániť vzniku hraničných kontrol medzi Írskou republikou a Severným Írskom. EÚ a tiež Británia si udržanie režimu bez hraničných kontrol želajú, ale rad britských poslancov kritizuje podmienky poistky, lebo v nich vidí riziko dlhodobého pripútania Spojeného kráľovstva k štruktúram EÚ.

Británia chce z EÚ odísť 29. marca. Pokiaľ však parlament brexitovú dohodu neschváli, hrozí neriadené vystúpenie z európskeho bloku.


VIDEO: Neverím, že medzi EÚ a Britániou budú clá, povedal pre TV Pravda vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž. Na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať?

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #Michel Barnier #tvrdý brexit #írska poistka