Mayová chce viac času na rokovania s EÚ, Briti odklad brexitu

Necelých sedem týždňov do brexitu britská premiérka Theresa Mayová naťahuje čas. Poslancov parlamentu chce tento týždeň požiadať, aby jej dali ešte dva týždne na vyrokovanie zmien v dohode o brexite. Prieskumy verejnej mienky zároveň ukazujú, že väčšina opýtaných Britov si želá, aby bol termín brexitu odložený.

10.02.2019 10:49 , aktualizované: 17:55
mayová, Brexit Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (22)

Mayová má predstúpiť v stredu pred parlament s vyhlásením o stave rokovaní a vo štvrtok by mali poslanci hlasovať o ďalšom postupe. Podľa denníka Daily Telegraph sa Mayová chystá poslancov vyzvať, aby jej dali dva týždne na vyrokovanie sľúbených zmien v dohode o brexite, ktorú parlament predtým drvivou väčšinou odmietol. S ďalším vyhlásením sa Mayová chystá ísť pred parlament do 27. februára, čo je približne mesiac pred samotným termínom brexitu.

Odporcovia Mayovej stratégie premiérku podozrievajú z vydierania. Ak sa konečné rozhodnutie o tom, či Británia vystúpi z EÚ s dohodou, alebo bez dohody, posunie takmer k dátumu brexitu, poslanci nebudú mať veľmi na výber. Ak dohodu, ktorú považujú za zlú, odmietnu, zostane už len najhoršia možnosť – brexit bez dohody s katastrofálnymi následkami.

Podľa tieňového labouristického ministra pre brexit Keira Starmera Mayová len predstiera pokrok v rokovaniach s Bruselom, kým v skutočnosti len márni čas, aby poslancov napokon postavila pred voľbu – buď jej dohoda, ale nijaká dohoda. „To nesmieme pripustiť,“ povedal pred nedeľník Sunday Times. Labouristi chcú podľa neho pripraviť dodatok, ktorý prinúti Mayovú predložiť dohodu parlamentu pred 26. februárom.

Britská premiérka minulý týždeň sondovala v Bruseli možnosti otvoriť rokovania o zmluve. Stúpenci brexitu majú najväčšie výhrady k tzv. írskej poistke, ktorá má zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Mayová chce od EÚ dosiahnuť právne záväzné záruky, že poistka – ak bude zavedená – bude časovo obmedzená, prípadne od nej bude môcť Británia jednostranne odstúpiť. Takéto možnosti však EÚ už dávnejšie odmietla.

Predstavitelia EÚ Mayovej naznačili, aby sa radšej snažila nájsť medzistranícky kompromis, ktorý by zabezpečil užšie vzťahy Británie s EÚ a vyriešil tak aj problém írskej poistky. Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn navrhol Mayovej podporu dohody, ak bude splnená podmienka zachovania colnej únie Británie s EÚ. Odporcovia brexitu bez ohľadu na stranícku príslušnosť zas navrhujú schválenie dohody s podmienkou vypísania nového referenda.

Mayová so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom dohodla, že dnes budú o možných zmenách hovoriť vyjednávači oboch strán – minister pre brexit Stephen Barclay a hlavný vyjednávač za EÚ Michel Barnier. Mayová sa zas koncom februára má stretnúť s Junckerom.

Šéfka Konfederácie britského priemyslu Carolyn Fairbairnová zatiaľ varovala, že hrozba brexitu bez dohody sa zvýšila a krajina teraz vstúpila „núdzovej zóny“. Holandská vláda medzitým uviedla, že rokuje s 250 firmami o ich presťahovaní z Británie do Holandska. Podľa holandského ministerstva hospodárstva bolo už vlani takto presunutých do Holandska takmer dvetisíc pracovných miest z Británie.

Denník Independent zároveň zverejnil výsledky prieskumu, podľa ktorého je 53 percent opýtaných za odklad brexitu, nové referendum by podporila polovica opýtaných. S brexitom bez dohody by súhlasilo 33 percent, a to aj v prípade, že by to poškodilo ekonomiku. Prieskum tiež ukázal, že 49 percent opýtaných si myslí, že brexit bez dohody by znamenal ekonomickú katastrofu, ktorá by krajine spôsobila trvalé škody. S takým postojom nesúhlasí 28 percent opýtaných.


TV Pravda: Veľká Británia sa s Európskou úniou nakoniec dohodne na budúcej podobe obchodných vzťahov. Vedúci Katedry medzinárodného obchodu Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave profesor Peter Baláž hovorí pre TV Pravda o tom, na čo sa majú pripraviť slovenské firmy v prípade tvrdého brexitu a aké clá medzi EÚ a Veľkou Britániou možno očakávať.

Video

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #írska poistka