Mayová navštívi Dublin v snahe dosiahnuť novú dohodu o írskej poistke

Britská premiérka Theresa Mayová by mala v piatok navštíviť Dublin, s cieľom vyrokovať zmeny tzv. írskej poistky. Plánované stretnutie už potvrdil aj írsky premiér Leo Varadkar. V stredu o tom informovala spravodajská stanica Sky News.

06.02.2019 19:00
Británia, parlament, Dolná snemovňa, vláda,... Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata

Varadkar na margo plánovaného stretnutia vyjadril presvedčenie o tom, že „riešenie môže byť nájdené“, dodal však, že „hrozba brexitu bez dohody neprichádza z EÚ, ale bola vytvorená rozhodnutím Británie aktivovať článok 50“ Lisabonskej zmluvy.

Britská premiérka bude vo štvrtok v Bruseli rokovať s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Diskutovať by mali taktiež práve o írskej poistke, ktorá rieši spornú otázku budúceho režimu na hranici medzi britskou provinciou Severné Írsko a Írskou republikou. Juncker však už niekoľkokrát v minulosti odmietol akékoľvek zásadnejšie zmeny v tejto záležitosti.

Mayová ktorá dostala podporu od parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. írskej poistky v dohode o brexite, by mala vystúpiť pred zákonodarcami 13. februára, keď sa očakáva druhé hlasovanie o tejto dohode.

V stredu ráno priniesla agentúra DPA informáciu o tom, že britskí ministri chcú od EÚ, aby súhlasila s dvojmesačným odkladom ukončenia členstva Británie, ak príslušná dohoda premiérky Theresy Mayovej prejde hlasovaním v parlamente a získa sa tak čas pre schválenie potrebnej legislatívy. Brexit by sa tak odložil z pôvodného 29. marca na 24. mája.

Na základe írskej poistky v dohode o brexite by – aspoň dočasne – platili pre Severné Írsko odlišné podmienky obchodovania s EÚ, aké by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. Záložný plán pre Írsko však nie je časovo ohraničený a značná časť britských zákonodarcov ho preto vníma ako pascu, pre ktorú by Británia navždy ostala zviazaná obchodnými pravidlami EÚ.

Podľa Tuska by si iniciátori zaslúžili miesto v pekle

Britskí politici, ktorí iniciovali vystúpenie krajiny z Európskej únie, no nemali vôbec žiadny plán, ako by sa brexit dal reálne uskutočniť, by si zaslúžili špeciálne miesto v pekle. V stredu to po rokovaní s írskym premiérom vyhlásil šéf Európskej rady Donald Tusk. „Rozmýšľam, ako vyzerá špeciálne miesto v pekle pre tých, ktorí propagovali brexit bez toho, aby mali čo i len náčrt plánu, ako ho bezpečne uskutočniť,“ povedal Tusk.

Opätovne zdôraznil, že Európska únia už vyrokovanú dohodu s Veľkou Britániou o brexite nebude znova otvárať. „Európska dvadsaťsedmička už nebude dávať žiadne nové ponuky,“ povedal Tusk.

TV Pravda: Prehra premiérky Theresy Mayovej dostala členské krajiny únie do chaosu. Riešenie je v rukách Británie, tvrdí komentátor denníka Pravda Andrej Matišák. (vysielané 16.1.2019)

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #odmietnutie brexitu #írska poistka