O dohode o brexite sa nebude znovu vyjednávať, povedal Tusk aj Juncker

Predseda Európskej rady Donald Tusk v stredu telefonicky hovoril s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Povedal jej, že postoj Európskej únie je jasný a konzistentný - dohoda o brexite nie je otvorená na opätovné prerokovávanie.

30.01.2019 17:16 , aktualizované: 21:34
Donald Tusk, Jean-Claude Juncker Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk (vpravo) a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker na archívnej snímke.
debata (11)

„Včera sme sa dozvedeli, čo Spojené kráľovstvo nechce. Avšak stále nevieme, čo Spojené kráľovstvo chce,“ napísal Tusk po telefonáte na Twitteri.

Podľa televíznej stanice Sky News telefonoval v stredu s Mayovou aj írsky premiér Leo Varadkar. Ten jej vysvetlil nemenný postoj Írska a EÚ vo veci dohody o brexite a o tzv. írskej poistke, vďaka ktorej by zostala hranica medzi Írskou republikou a Severným Írskom otvorená.

Varadkar poznamenal, že najnovší vývoj posilnil potrebu írskej poistky, ktorá by bola po právnej stránke spoľahlivá a fungujúca v praxi, uviedol hovorca írskej vlády s tým, že obaja premiéri zostanú v nadchádzajúcom období v kontakte.

Juncker: Dohoda ostáva tou najlepšou a jedinou možnou

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker už skôr v stredu vyhlásil, že dohoda o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie „sa nebude opätovne prerokúvať“. Informovala o tom agentúra AP. Juncker v pléne Európskeho parlamentu varoval, že rozhodnutie britského parlamentu požadujúce zmeny v dohode o brexite zvýšilo riziko chaotického odchodu Británie z EÚ bez dohody.

„Včerajšie (utorňajšie) hlasovanie zvýšilo riziko neriadeného odchodu. Musíme byť pripravení na všetky scenáre vrátane toho najhoršieho,“ konštatoval Juncker s tým, že EK „zrýchlila“ prípravy na brexit bez dohody.

Ďalej zdôraznil, že existujúca dohoda o brexite zostáva tou najlepšou a jedinou možnou. Samotný brexit označil za „zlé rozhodnutie“. Dodal však, že je stále ochotný hovoriť s britskou premiérkou Theresou Mayovou. „Vypočujem si jej myšlienky, ale dám tiež jasne najavo, aký je postoj Európskej únie,“ uviedol predseda EK.

Nevôľu znovu otvoriť dohodu o brexite vyjadril v stredu aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Podľa jeho slov je zvyšných 27 členských štátov „stále jednotných ohľadom dohody o riadenom brexite“ a tieto krajiny nebudú o nej vyjednávať.

Mayová sa stretla s Corbynom

Mayová sa na Twitteri vyjadrila aj k stredajšiemu stretnutiu s vodcom opozičných labouristov Jeremym Corbynom. „Mala som potešenie stretnúť sa s Jeremym Corbynom a diskutovať, ako zaistiť, aby Británia opustila EÚ 29. marca. Zdôraznila som mu, aké je dôležité, aby Spojené kráľovstvo mohlo uzatvárať svoje vlastné obchodné dohody a podčiarkla som, že jediným spôsobom, ako sa vyhnúť brexitu bez dohody, je hlasovať za dohodu,“ uviedla britská premiérka.

Obaja mali „užitočnú výmenu názorov“, informovala spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na hovorcu labouristov. „Vysvetľovali sme náš plán. Prebehla podrobná výmena názorov na colnú úniu a vzťah týkajúci sa jednotného trhu,“ uviedol hovorca s tým, že obe strany pristúpili k schôdzke s vážnosťou a záujmom. Mayová a Corbyn sa dohodli, že sa čoskoro opäť stretnú. Hovorca Labouristickej strany označil schôdzku za „veľmi srdečnú“.

Britskí poslanci v utorok odhlasovali, že podporia iba takú dohodu o brexite, z ktorej bude odstránená sporná klauzula o írskej „poistke“. Nové rokovania s Britániou o brexitovej dohode však predstavitelia EÚ odmietajú. Predseda Európskej rady Tusk však zároveň nevylúčil – v prípade „odôvodnenej žiadosti“ – odklad termínu brexitu, ktorým je 29. marec.

Barnier: Írska poistka nemôže byť zrušená

Tzv. írska poistka v dohode o brexite nemôže byť zrušená. Ochraňuje záujmy vyše štyroch miliónov občanov Írska a je „pragmatickou odpoveďou“ na jedinečnú situáciu, ktorá vznikla po tom ako, sa Británia rozhodla opustiť nielen EÚ, ale aj jednotný trh a colnú úniu. Pred poslancami Európskeho parlamentu to v stredu v Bruseli povedal hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

Britským parlamentom požadované „alternatívne opatrenia“ k írskej poistke podľa Barniera nikto nepozná. Zdieľa však postoj poslancov britského parlamentu v tom, že si neželá brexit bez dohody. Zopakoval, že politická dohoda o brexite je „najlepším a jediným prostriedkom“ na zabezpečenie riadeného vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie. Poistka je „neoddeliteľnou súčasťou“ rozvodovej dohody, ktorá sa nebude znova otvárať, zdôraznil Barnier.

Koordinátor EP pre brexit Guy Verhofstadt a šéf politickej skupiny liberálnych demokratov (ALDE) počas rozpravy kritizoval nejasný a nekonzistentný postoj britskej vlády. „To, čo začalo ako spor v rámci Konzervatívnej strany, je teraz existenčným problémom pre celú Britániu,“ konštatoval. Vyjadril nádej, že určitým posunom by mohlo byť stretnutie premiérky Mayovej s lídrom labouristovej Jeremym Corbynom.

Nemecký poslanec Elmar Brok z frakcie európskych ľudovcov (EPP) v súvislosti s najnovšou situáciou okolo brexitu upozornil Britov a britských politikov, že „my v EÚ sme zjednotení, to vy nie ste jednotní“. Zároveň vyzval na potrebu čo najviac minimalizovať škody, ktoré brexitom vzniknú pre obe strany.

Britský europoslanec Ashley Fox v mene skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) varoval, že kým nebude zrušená klauzula o írskej poistke, rozvodová dohoda nebude uzavretá. „Zachovanie írskej poistky v jej súčasnej podobe nezabráni režimu tvrdej hranice, ale ho vytvorí,“ zdôraznil Fox. Hlavným cieľom írskej poistky je zamedziť zavedeniu hraničných a colných kontrol na írsko-severoírskej hranici.

Britský poslanec Nigel Farage z frakcie Európa slobody a priamej demokracie (EFDD), jeden z hlavných prívržencov brexitu, vo svojom vystúpení uviedol, že vyhliadky na brexit bez dohody sa zvýšili „kvôli bruselským fanatikom, ktorí odmietajú kompromis“.

TV Pravda: Brexit bude dramatický (vysielané 11.1.2019)

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Jean-Claude Juncker #Brexit #Theresa Mayová #Michel Barnier