Zástanca brexitu Johnson podporí Mayovú, ak dosiahne ústupky v 'poistke'

Popredný zástanca vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie Boris Johnson uviedol, že podporí dohodu o brexite premiérky Theresy Mayovej, vyrokovanú s EÚ, ak politička dosiahne ústupky v texte spornej pasáže, ktorá má zabrániť pohraničným kontrolám medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Informovala o tom agentúra AP.

28.01.2019 12:43
boris johnson Foto: ,
Popredný zástanca vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie Boris Johnson.
debata

Bývalý britský minister zahraničných vecí Johnson napísal v pondelkovom vydaní denníka Daily Telegraph, že „by to bola nefalšovane dobrá brexitová správa“, keby Mayová vyrokovala konečný termín, dokedy bude platiť záložný plán pre írsku hranicu, teda tzv. poistka.

V súčasnosti klauzula o poistke hovorí, že Británia zostane v colnej únii s EÚ na neurčité obdobie, ak sa nenájde nijaký iný spôsob, ako sa vyhnúť pevnej hranici s kontrolami medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Tá je členskou krajinou EÚ a Severné Írsko ako súčasťou Británie (Spojeného kráľovstva) odchádza z Únie.

Utorok 29. januára je pre Mayovej dohodu o brexite rozhodujúci deň – členovia dolnej komory britského parlamentu budú totiž posudzovať množstvo pozmeňovacích návrhov, ktoré by zabránili Británii v odchode z EÚ bez dohody o budúcich vzťahoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #írska poistka