Brusel začal konať voči Viedni za krátanie dávok aj pre Slovákov

Európska komisia dnes dala Viedni dva mesiace na vysvetlenie nových pravidiel, podľa ktorých sa občanom EÚ pracujúcim v Rakúsku indexujú rodinné dávky a daňové úľavy, ak ich deti bývajú v zahraničí. Celý problém môže teoreticky skončiť až pred únijným súdom. Pravidlá, ktoré v Rakúsku platia od začiatku roka, sa nepáčia najmä krajinám zo strednej a východnej časti EÚ, Rumunsko kvôli nim zvažuje žalobu.

24.01.2019 15:06
debata (6)

Od 1. januára sa v Rakúsku výška rodinných dávok a zliav na dani na dieťa odvíja od výšky životných nákladov v členskom štáte, kde dieťa žije. Podľa komisie to znamená, že mnoho pracovníkov z iných krajín únie, ktorí v Rakúsku platia rovnaké odvody do systému sociálneho zabezpečenia a majú rovnaké daňové povinnosti ako miestni, obdržalo nižšie dávky len preto, že ich deti žijú v inej krajine.

„Týmto krokom nerobíte nič proti sociálnej turistike. Naopak mierite na tých, ktorí ráno vstávajú, tvrdo pracujú a reálne prispievajú k chodu ekonomiky,“ upozornila dnes novinárov komisárka pre zamestnanosť, sociálne veci, zručnosti a pracovné mobilitu Marianne Thyssen. Vec je podľa nej otázkou spravodlivosti a rovnakého prístupu. Vo veci sa angažoval aj slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

„Vzniknutá situácia je podľa mňa veľmi nespravodlivá. V Európskej únii neexistujú občania, zamestnanci alebo deti druhej kategórie,“ zdôraznila komisárka.

Slovenský rezort práce novú rakúsku právnu úpravu indexácie prídavkov na deti kritizuje. K téme sa v TV Pravda 4. januára vyjadrila hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Eurokomisia #indexácia dávok