Expremiér Blair vyzval na druhé referendum o brexite

Bývalý britský premiér Tony Blair vyzval vo štvrtok na konanie druhého referenda o odchode Británie z EÚ. To by podľa neho definitívne uzavrelo chaotický proces brexitu a prispelo k národnému zmiereniu v Spojenom kráľovstve, informovala agentúra Reuters.

24.01.2019 14:20
Tony Blair Foto: ,
Bývalý britský premiér Tony Blair.
debata (9)

Británia má vystúpiť z EÚ už 29. marca. Hrozí pritom neriadený tvrdý brexit, pretože britský parlament minulý týždeň odmietol „rozvodovú“ dohodu, ktorú vláda premiérky Theresy Mayovej vyrokovala s lídrami EÚ.

„Myslím, že keby došlo k druhému referendu, skutočne by sa to (celé) uzavrelo. Ľudia ako ja by akceptovali, aby krajina opäť hlasovala za odchod – a hotovo!“ povedal Blair agentúre Reuters vo švajčiarskom Davose, kde sa zúčastňuje na Svetovom ekonomickom fóre (WEF).

Bývalý labouristický premiér z rokov 1997–2007 je, naopak, presvedčený, že ak Spojené kráľovstvo odíde z Únie bez toho, aby sa ešte raz opýtalo na názor občanov, rozdelenie britskej spoločnosti ohľadne brexitu pretrvá. „Ak odídeme bez toho, aby sme išli naspäť k ľuďom, v tomto chaose a za týchto okolností, rozdelenie (spoločnosti) sa ešte prehĺbi,“ domnieva sa Blair.

Britskí poslanci sa po odmietnutí nevedia dohodnúť na tom, aké ďalšie kroky by sa mali podniknúť v procese brexitu. Niektorí navrhujú, aby sa patová situácia v parlamente riešila vypísaním druhého referenda. Podľa Blairovho názoru sú šance na uskutočnenie takéhoto plebiscitu viac ako 50-percentné. Britskí poslanci podľa neho nemali dovoliť to, aby krajina odišla z Únie bez dohody, čo by Blair považoval za krajne nezodpovedné. „Som si istý, že parlament to nepripustí,“ vyhlásil britský expremiér.

Británia očakáva, že bude mať do konca marca pripravené dohody, ktoré nahradia existujúce obchodné zmluvy medzi EÚ a tzv. tretími krajinami. Vyhlásil to vo štvrtok minister hospodárstva George Hollingbery. Vláda podľa neho dúfa, že dokáže skopírovať približne 40 dohôd EÚ o voľnom obchode s tretími krajinami, ešte kým Británia opustí európsky blok na konci marca. „Verím, že väčšina z nich bude k dispozícii do 29. marca,“ povedal minister poslancom v parlamente.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit