Mayová chce o írskej poistke rokovať s poslancami a potom s Bruselom

Britská premiérka Theresa Mayová poslancom povedala, že od nich bude chcieť objasnenie ich postoja ohľadom spornej írskej poistky, ktorá je súčasťou vyrokovanej dohody o odchode krajiny z Európskej únie a má zabrániť obnoveniu hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom.

21.01.2019 17:25 , aktualizované: 20:15
Theresa Mayová Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (5)

S týmito požiadavkami sa potom chce vrátiť do Bruselu. Predsedníčka vlády zároveň odmietla druhé referendum o EÚ, rovnako ako odloženie brexitu. Spojené kráľovstvo má opustiť úniu 29. marca, teda už o 67 dní. Dvadsaťsedmička však opakovane dala najavo, že o dohode vrátane írskej poistky znovu rokovať nemieni.

Mayová v Dolnej snemovni predstavovala svoj plán B, teda návrh ďalšieho postupu po tom, čo poslanci minulý týždeň jej dohodu dojednanú s EÚ rekordným rozdielom hlasov odmietli.

„Je jasné, že sa pozícia vlády musela zmeniť, a zmenil sa,“ vyhlásila Mayová s tým, že v uplynulých dňoch načúvala poslancom z rôznych strán. Zdôraznila, že správnou odpoveďou parlamentu na obavy týkajúce sa brexitu bez dohody by bolo dohodu schváliť. Možnosť odkladu brexitu by podľa nej znamenala, že krajina v EÚ zostane, a možnosť neriadeného brexitu by pritom bola stále na stole – len by sa odsunul rozhodujúci okamih.

Mayová tiež oznámila, že vláda zruší poplatok 65 libier, ktorý mali platiť občania EÚ žijúci v Británii pri žiadosti o takzvaný štatút usadlíka. Ten im má zaručiť, že budú môcť v Británii naďalej žiť.

Parlament bude v nasledujúcich dňoch o návrhu Mayovej diskutovať, hlasovať o ňom bude 29. januára. O brexitovej dohode potom majú poslanci hlasovať zhruba v polovici februára, presný dátum zatiaľ známy nie je.

Očakáva sa, že skupiny poslancov predložia k návrhu Mayovej rôzne dodatky, ktorých zmyslom bude zabrániť brexitu bez dohody alebo dať parlamentu väčšie slovo v brexitovom procese. Hovorca vlády však už zdôraznil, že kabinet postoj zákonodarcov k Mayovej návrhu ani prípadné schválené dodatky nebude považovať za právne záväzné. Podľa neho budú pre vládu len akýmsi indikátorom toho, čo si poslanci želajú.

Analytici však pripomínajú, že Mayová sa síce odhlasovanými poslaneckými dodatkami riadiť nemusí, bude ale pod veľkým tlakom, aby tak urobila. Ak by nejaký získal v Dolnej snemovni väčšinu, premiérka by sa s takýmto argumentom mohla vydať do Bruselu a usilovať sa o príslušné zmeny v brexitovej dohode.

Corbyn nešetril kritikou, chce vylúčiť neriadený brexit

Šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn opäť vyzval premiérku Mayovú, aby záväzne vylúčila odchod Británie z Európskej únie bez dohody schválenej parlamentom. Plán B, ktorý predstavila, sa podľa neho nijako nelíši od toho, ktorý už britský parlament odmietol minulý týždeň. Labouristi sú pripravení uvažovať o podpore prípadného návrhu na nové brexitové referendum.

„Prečo si myslí, že niečo, s čím neuspela v decembri, môže mať šancu na úspech v januári?“ povedal vodca ľavice v reakcii na vystúpenie Mayovej, ktorá pôvodne chcela dohodu s EÚ predložiť parlamentu už v decembri, ale hlasovanie odložila. Minulý týždeň aj tak v Dolnej snemovni utrpela ťažkú ​​porážku.

Podľa Corbyna si však premiérka stále odmieta pripustiť jej vážnosť a chce znovu presviedčať britských politikov či činiteľov EÚ o ústupkoch v otázke takzvanej írskej poistky, s čím už raz narazila.

Premiérka musí uznať, že je v snemovni veľká väčšina, ktorá chce vylúčiť odchod bez dohody, uviedol Corbyn s tým, že sa Mayová musí zaviazať k tomu, že zabráni nekontrolovanému brexitu. Labouristi chcú podľa svojho predsedu presadiť návrhy o colnej únii a jednotnom trhu s EÚ tak, aby brexitom čo najmenej utrpeli britskí pracujúci.

Lajčák: Mayová povedala, čo neche, ale nie čo chce

Diplomati z krajín EÚ boli zvedaví na tzv. „plán B“, s ktorým mala „vyrukovať“ Theresa Mayová. Únia si však na ďalšie detaily musí ešte počkať, skonštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v rámci rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že EÚ vníma Mayovej vystúpenie ako snahu hľadať riešenie po tom, čo britský parlament 15. januára odmietol dohodu o riadenom ukončení členstva Británie v Únii, zatiaľ však v konkrétnej rovine veľa neponúkla. Skôr sa jej podarilo zúžiť možnosti „z piatich rôznych scenárov na dva alebo dva a pol“.

„Skôr povedala, čo nebude, než to, čo bude. Nebude druhé referendum, nebude zrušený brexit a s veľkou pravdepodobnosťou nemajú v úmysle ani žiadať o predlženie prechodného obdobia,“ zhodnotil situáciu Lajčák. Podľa jeho slov to znamená, že sa riešenie bude hľadať pri tej najcitlivejšej otázke, čiže v súvislosti s tzv. írskou poistkou. „Tu ale ešte potrebujem bližšie počuť, čo to má byť,“ dodal.

Lajčák pripomenul, že Mayová chce širšiu konzultáciu vo vnútri Spojeného kráľovstva, na ktorej výsledok si EÚ musí počkať. Zároveň spresnil, že z pohľadu EÚ stále platí, že netreba nič meniť na doterajšom postoji k dohode o tzv. brexite.

„Dohoda o brexite sa otvárať nebude. Tak, ako bola vyrokovaná, je dobrá a nevidíme dôvod čokoľvek na nej meniť,“ upozornil a dodal, že si nevie predstaviť nejakú lepšiu ponuku ako alternatívu k tejto dohode. Zdôraznil, že ide o dokument, na ktorom sa pracovalo dva roky a všetci boli toho súčasťou – súhlasili s ňou vyjednávači z oboch strán a odobrili ju politici 27 členských krajín EÚ, ako aj britská premiérka v mene svojej krajiny. „Myslieť si, že je niekde v špajze na poličke lepšia dohoda a my sme na ňu za dva roky neprišli, mi pripadá trochu zvláštne. A hlavne je to vyrovnaná dohoda, čiže miera výhod a záväzkov musí byť na tej istej úrovni,“ vysvetli Lajčák.

VIDEO: Riziko tvrdého brexitu je veľké, upozornil komentátor Pravdy Andrej Matišák

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová