Mayová ide hlavou proti múru

Tentoraz ju poslanci z vlastnej Konzervatívnej strany a probritskí radikáli zo Severného Írska podržali. Premiérka Theresa Mayová krehkou väčšinou ustála v stredu večer hlasovanie v parlamente o vyslovení nedôvery vláde. Absurdná dráma však pokračuje a hrozba tvrdého brexitu bez dohody je čoraz zjavnejšia.

18.01.2019 08:00
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (21)

Mayová má do pondelka predložiť návrh, ako chce riešiť situáciu, keď parlament v utorok večer zdrvujúcou väčšinou odmietol návrh zmluvy o brexite. Politickí oponenti ponúkajú Mayovej viacero možností – medzi inými odklad brexitu a vyrokovanie inej zmluvy s EÚ, ktorá zabezpečí užšie vzťahy Británie s EÚ ako má Nórsko, či usporiadanie nového referenda. Mayová však odkazuje, že od svojich „červených línií“, na ktorých trvajú aj stúpenci tvrdého brexitu, nemieni ustúpiť.

Mantinely, ktoré si na začiatku rokovaní s EÚ stanovila Mayová, sa týkajú odchodu Británie z colnej únie a spoločného trhu. Aj preto boli rokovania o tzv. rozvodovej zmluve komplikované a výsledkom je aj tzv. írska poistka, ktorá má v krajnom prípade zabrániť vzniku viditeľnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Tá je tŕňom v oku odporcov brexitu. Hoci Mayová sa už raz pokúsila získať podporu pre dohodu novými rokovaniami s EÚ, veľké ústupky v otázke írskej poistky nedosiahla.

Niekoľko členov vlády hrozí odchodom

Britská premiérka však aj v stredu pred hlasovaním o nedôvere vláde zdôraznila, že na odchode Británie z colnej únie trvá. Ak ale svoj prístup nezmení, nové rokovania s EÚ o rozvodovej zmluve by sa mohli skončiť podobne ako tie predchádzajúce, keď nedosiahla od EÚ nijaké právne záväzné formulácie. Pre neochotu Mayovej zmeniť prístup podľa nemenovaných zdrojov britských médií časť členov jej vlády hrozí odchodom.

Mayová pred predložením plánu B začala v stredu večer sériu rokovaní so zástupcami opozície i s poslancami vlastnej strany. „Som pripravená spolupracovať s ktorýmkoľvek členom tejto snemovne s cieľom dospieť k brexitu,“ vyhlásila v parlamente po tom, čo jej vláda prežila hlasovanie o nedôvere. Ponuku na rokovanie dala aj šéfovi opozičných labouristov Jeremymu Corbynovi. Ten na to reagoval podmienkou, že najskôr musí Mayová vylúčiť možnosť brexitu bez dohody. Mayová sa však k takej možnosti odmietla zaviazať.

Premiérka a ministri si však návrh, aby bol brexit bez dohody vylúčený, vypočula od viacerých opozičných poslancov, s ktorými sa stretla. Žiadali to zástupcovia Škótskej národnej strany, niektorí poslanci za labouristov či jediná poslankyňa za zelených. Zástupcovia Walesu, Škótskej národnej strany a liberálni demokrati sú zároveň za vypísanie nového referenda a odklad brexitu. Nové referendum žiada aj veľká časť labouristov a niektorí poslanci za vládnych konzervatívcov. Šéf labouristov pod tlakom členov strany včera tiež pripustil možnosť nového plebiscitu, prioritou preňho sú však predčasné voľby.

Kto by vyhral v novom referende?

Podľa bleskového prieskumu agentúry You Gov, ktorý robila deň po odmietnutí zmluvy o brexite v parlamente, by v novom referende vyhrali odporcovia brexitu. Za zotrvanie Británie v EÚ bolo 56 percent opýtaných, brexit by podporilo 44 percent. Ide o zatiaľ najvyšší rozdiel v prospech odporcov brexitu, ktorý agentúra zaznamenala od referenda v roku 2016. Vtedy hlasovalo za brexit 52 percent zúčastnených voličov.

Na rokovania do sídla premiérky boli pozvaní aj stúpenci brexitu a zástupcovia severoírskych unionistov, od ktorých podpory závisí Mayovej vláda. Tí zas vo svojich stanoviskách zdôrazňovali, že sú pripravení dohodu podporiť, ak sa vyrieši írska poistka. Do brexitu zostáva 70 dní a Británia tiež stupňuje prípravy na brexit bez dohody. Ministerstvo obrany v tejto súvislosti včera oznámilo, že od polovice februára majú byť na rok v pohotovosti rezervisti britskej armády. Jeden z najhlasnejších stúpencov brexitu – exminister zahraničných vecí Boris Johnson – zas na twitteri vyzval, aby Británia čo najskôr prijala zákon, ktorý zabezpečí práva občanov EÚ, ktorí žijú v Británii, tak ako to predpokladá rozvodová zmluva.

VIDEO: Riziko tvrdého brexitu je veľké, tvrdí komentátor Pravdy

Video

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová