V Británii sa rokuje o brexitovom pláne B, známy má byť v pondelok

Britská premiérka Theresa Mayová a jej ministri odštartovali sériu rokovaní s predstaviteľmi opozície aj poslancami vlastnej strany v snahe nájsť riešenie brexitového patu. Po utorňajšom odmietnutí dohody prerokovanej s Bruselom predloží premiérka v pondelok poslancom takzvaný plán B, teda alternatívu ďalšieho postupu. V utorok 29. januára o nej potom budú poslanci hlasovať.

17.01.2019 13:41 , aktualizované: 15:25
Británia, parlament, Dolná snemovňa, vláda, dôvera Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová počas prejavu na rokovaní Dolnej snemovne britského parlamentu v Londýne 16. januára 2019.
debata

Pozvanie na rokovanie s premiérkou odmietol líder parlamentnej opozície Jeremy Corbyn. Stretnúť sa s ňou chce, len ak vylúči brexit bez dohody ako možnosť ďalšieho vývoja. Na neriadený brexit sa zvyšné krajiny EÚ pritom pripravujú s čoraz väčšou intenzitou.

Premiérka Mayová vyzvala na rokovanie o ďalšom vývoji okolo brexitu politikov všetkých strán s tým, že by mali „odložiť vlastné záujmy bokom“. Z rokovania má vzísť plán B, ktorý premiérka v pondelok predloží Dolnej snemovni. Tá o ňom bude 29. januára celý deň debatovať a následne aj hlasovať.

Pozvánku na rokovanie o ďalšom postupe v otázke brexitu, ktorú dostal, označil predseda labouristov Corbyn za „trik“. Brexitová dohoda, ktorú poslanci v utorok odmietli, je podľa neho mŕtva a mali by sa konať predčasné voľby. Ak však voľby nebudú, nechávajú labouristi podľa svojho predsedu na stole stále všetky možnosti, a to vrátane druhého referenda o brexite. Podľa prieskumu agentúry YouGov by v ňom teraz zvíťazili pomerom 56 ku 44 percentám hlasov zástancovia zotrvania Británie v EÚ.

Prípravy na brexit bez dohody

Vzhľadom na situáciu v Británii sa krajiny európskej dvadsaťsedmičky začínajú čoraz intenzívnejšie pripravovať na to, že Spojené kráľovstvo 29. marca Európsku úniu opustí bez akejkoľvek dohody. Jednotlivé štáty chystajú nové zákony a prijímajú nových zamestnancov, najmä do colnej správy. Napríklad Francúzsko spustilo pohotovostný plán. Podľa premiéra Édouarda Philippa, ktorý označil brexit bez dohody za stále pravdepodobnejší, vláda investuje 50 miliónov eur do francúzskych prístavov a letísk.

Návrh zákona, ktorý má zabezpečiť ochranu Britov žijúcich v ČR v prípade takzvaného neriadeného brexitu, chystá aj česká vláda. Zrýchlené prerokovanie zákona sa nechystá vetovať žiadna zo strán Snemovne. Český minister vnútra Jan Hamáček predpokladá, že by o ňom tak mohla Snemovňa hlasovať už na budúci týždeň. V Česku žije podľa odhadov 8 000 Britov.

Členským krajinám ponúkla pomoc s prípravami na brexit bez dohody aj Európska komisia. Jej zástupcovia sú pripravení navštíviť hlavné mestá 27 krajín bloku, aby tam dohovorili podrobnosti a koordináciu príprav.

VIDEO: Riziko tvrdého brexitu je veľké, komentuje udalosti po odmietnutí brexitovej dohody v Dolnej snemovni zahraničnopolitický redaktor Pravdy Andrej Matišák.

Video

Britská tlač v reakcii na odmietnutie brexitovej dohody a následnom hlasovaní o dôvere vláde, ktoré kabinet Theresy Mayovej ustál, píše o brexitovom pate, paralýze a uviaznutí na mŕtvom bode. Viacero denníkov si všíma tiež vyhrotený spor medzi Mayovou a lídrom opozície Jeremym Corbynom. Podľa európskych médií neistota okolo brexitu škodí nielen Británii, ale celej EÚ. Niektoré denníky vyzývajú na odsunutie jeho termínu.

Japonská spoločnosť Hitachi medzitým zmrazila projekt výstavby jadrových reaktorov vo Walese a zastavila aj práce na ďalšom projekte v Oldbury-on-Severn v Anglicku za tri bilióny jenov. Podľa zdrojov agentúry Reuters je na vine okrem rastúcich stavebných nákladov aj chaos okolo brexitu, ktorý britskej vláde zabránil projektu účinne pomôcť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová