EÚ reaguje na rozhodnutie Britov: Riziko tvrdého brexitu sa zvýšilo

Jasné odmietnutie dohody o brexite v britskej snemovni zvýšilo riziko neusporiadaného odchodu Británie z EÚ, teda bez spoločnej dohody o jeho podobe. Vo vyhlásení to uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Únia podľa neho výsledok ľutuje a nabáda britskú stranu, aby čo najskôr objasnila svoje úmysly.

15.01.2019 21:43 , aktualizované: 16.01.2019 08:13
debata (25)

„Ak dohoda nie je možná a nikto nechce odchod bez dohody, tak kto bude mať konečne odvahu povedať, aké je jediné pozitívne riešenie?“ opýtal sa v bezprostrednej reakcii na twitteri Donald Tusk, ktorý predsedá vrcholným schôdzkam únie. Nepriamo tak podporil britské zotrvanie v únii.

Juncker zdôraznil, že brexit bez žiadnej dohody s Londýnom si Európska únia nepraje. Komisia však podľa neho bude ďalej pracovať na tom aby EÚ bola na takúto situáciu plne pripravená.

„Britský parlament povedal, čo si neželá. Teraz je čas zistiť, čo britskí poslanci chcú,“ reagoval na hlasovanie splnomocnenec europarlamentu pre brexit Guy Verhofstadt. Zdôraznil tiež význam ochrany práv občanov krajín EÚ v Británii po brexite. Podobne sa vyjadril aj predseda europarlamentu Antonio Tajani. „Potrebujeme uistenie ohľadom ich budúcnosti. Vždy budeme na ich strane,“ napísal na twitteri.

Táto otázka je jednou z častí teraz odmietnutej dohody o brexite, spoločne s finančným vyrovnaním britských záväzkov, zriadením prechodného obdobia a osobitnom protokole so záložným riešením režimu na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom. Práve tento protokol bol pre mnohých britských zákonodarcov dôvodom na odmietnutie textu.

Šéf labouristov Jeremy Corbyn počas prejavu na...
Britská premiérka Theresa Mayová počas prejavu...
+9Britská premiérka Theresa Mayová ustála...

Juncker vo večernom vyhlásení dohodu opäť označil za najlepšiu a jedinú možnú, pretože podľa neho znižuje škody, ktoré brexit znamená pre občanov i firmy naprieč Európou. Únia a šéf vyjednávacieho tímu Michel Barnier do jej vyjednania podľa predsedu komisie investovali „enormný čas a úsilie“ a ukázali kreativitu i pružnosť. Na texte sa pracovalo približne 18 mesiacov.

V snahe pomôcť britskej premiérke s presadením dohody v skeptické britskej snemovni jej Tusk s Junckerom v pondelok napísali spoločný list. Zopakovali, že sporná írska poistka je len dočasné záložné riešenie, ktoré by ideálne vôbec nemalo byť využité.

Macron: EÚ urobila maximum

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že Európska únia pri vyjednávaní urobila maximum. Na prípadnom neriadenom brexitu, teda odchode Spojeného kráľovstva z európskeho bloku bez dohody, by podľa neho najviac stratil Londýn. Nemecký minister financií a vicekancelár Olaf Scholz označil dnešok za „horký deň pre Európu“. Luxemburská a írska vláda oznámili, že zosilnie prípravy na brexit bez dohody.

„Potrebujeme rýchly a jasný plán, ako ďalej postupovať. Naše medzinárodné prípravy, ktorých cieľom je obmedziť škody pre prípad neriadeného brexitu, teraz pobežia plným prúdom,“ vyhlásil podľa agentúry AFP luxemburský premiér Xavier Bettel.

Podobne sa vo vyhlásení vyjadrila tiež vláda v Dubline. Zdôraznila, že chce od Európskej únie jasnú záruku, že o dohode o podmienkach odchodu Británie z EÚ sa už nebude znovu rokovať.

„Írska vláda však uznáva, že neriadený brexit by bol zlým riešením pre všetkých, nielen pre Severné Írsko. Ešte nie je neskoro sa takémuto scenáru vyhnúť. Vyzývame Spojené kráľovstvo, aby bezodkladne predložilo svoje návrhy na riešenie tejto patovej situácie,“ píše sa v komuniké.

Belgicko: Lopta je na britskej strane

Na brexit bez dohody sa už začala pripravovať aj belgická federálna vláda. Tlačová agentúra Belga po hlasovaní v Londýne spresnila, že kabinet premiéra Charlesa Michela „pripravuje a podniká konkrétne kroky“ v očakávaní, že nedôjde k žiadnej dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ. „Lopta je teraz viac ako kedykoľvek predtým na britskej strane,“ uviedol Michel na svojom účte na Twitteri krátko po oznámení výsledkov hlasovania z britského parlamentu.

Michel pripomenul pozíciu ostatných členských krajín, že dohoda o brexite, ktorú Mayová nedokázala presadiť, je jediná možná. Dodal, že Briti sa budú musieť popasovať s dôsledkami svojej voľby, hoci podľa jeho slov ešte stále sa dá predísť tvrdému brexitu.

Pellegrini: Slovensko je pripravené hľadať riešenia

Slovenský premiér Peter Pellegrini „s poľutovaním berie na vedomie“ výsledok hlasovania britského parlamentu o dohode o odchode Británie z EÚ. „Musíme počkať na ďalšie kroky britskej vlády. Slovensko je pripravené do 29. marca 2019 hľadať riešenia, ktoré zaistia čo najmenšie negatívne dopady brexitu, najmä pre občanov a podnikateľov. Zároveň sa musíme pripraviť aj na scenár vystúpenia Británie z EÚ bez dohody,“ napísal premiér na svoju facebookovú stránku. Pellegrini už v pondelok, teda ešte pred hlasovaním, zvolal na 21. januára stretnutie medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit.

Dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen označil na Twitteri výsledok utorňajšieho hlasovania v Dolnej snemovni britského parlamentu za veľmi nešťastný pre brexit. Dodal tiež, že Británia sa „o krok priblížila k chaotickému odchodu bez dohody“.

Český minister vnútra Jan Hamáček výsledok hlasovania v britskom parlamente očakával. „Výsledok hlasovania sa dal čakať. ČR je pripravená na všetky alternatívy, vrátane tvrdého brexitu,“ napísal na Twitteri Hamáček. Dodal, že vo štvrtok bude rokovať so zástupcami českých parlamentných strán, ako včas prijať zákon, ktorý by riešil postavenie britských občanov v ČR.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit