Britský parlament neschválil dohodu o brexite

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu neschválili v utorok predbežnú dohodu o vystúpení Británie z Európskej únie. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. Premiérka má tri dni na to, aby pred parlament predstúpila s plánom B, a teda do pondelka, 21. januára.

15.01.2019 20:47 , aktualizované: 23:58
Británia, EÚ, brexit, Foto: ,
Dolná snemovňa dohodu o brexite neschválila. Čo bude ďalej?
debata (145)

Za schválenie dohody o odchode Británie z EÚ hlasovalo 202 poslancov, 432 bolo proti.

Pred hlasovaním o dohode poslanci pomerom hlasov 600:24 zamietli dodatok, ktorý by Británii umožnil jednostranne odstúpiť od tzv. írskej poistky (backstop).

Na záver rozpravy líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn povedal, že dohoda neobsahuje nič, čo by pomohlo 500 000 ľuďom, ktorí sa počas vlády premiérky Mayovej dostali pod hranicu biedy, a preto vidí jediné riešenie vo vyslovení nedôvery vláde a predčasných voľbách.

Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde by sa malo konať v stredu o 19.00 h miestneho času (20.00 h SEČ).

Šéf labouristov Jeremy Corbyn počas prejavu na...
Britská premiérka Theresa Mayová počas prejavu...
+9Britská premiérka Theresa Mayová ustála...

Predseda Euróspkej rady Donald Tusk na Twitteri rozhodnutie Dolnej snemovne britského parlamentu komentoval slovami, že by rád vedel, kto naberie odvahu a povie, aké je jediné pozitívne riešenie v situácii, kde dohoda je nemožná a nikto nechce odchod bez nej.

Premiérka Mayová dohodu opäť obhajovala s tým, že ide o jediné možné riešenie a naplnenie výsledkov referenda o brexite z júna 2016, keď za odchod Británie z EÚ hlasovalo 51,9 zúčastnených voličov. Corbynovi pripomenula, že ani predčasné voľby by parlamentnú aritmetiku nemuseli vyriešiť a budú len stratou času. Schválenie dohody podľa nej nebolo záväzkom voči EÚ, ale voči občanom Británie, keďže vláda a parlament dali v roku 2016 občanom možnosť hlasovať v referende s tým, že budú rešpektovať ich vôľu.

Pôvodne mala Dolná snemovňa o dohode o brexite hlasovať už v polovici decembra, avšak premiérka Mayová hlasovanie odvolala, pretože schválenie dohody bolo veľmi nepravdepodobné.

Utorkové rozhodnutie však znepokojilo predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera. Žiada preto Britániu o vysvetlenie svojich zámerov, čas sa totiž podľa neho kráti. Vyjadril sa tak prostredníctvom svojho profilu na sociálnej sieti Twitter.

Starosta Londýna: Zastavte brexit

Starosta britskej metropoly Londýn Sadiq Khan uviedol, že výsledok utorňajšieho hlasovania britských poslancov jasne naznačuje, že Británia by mala od brexitu upustiť. Informovala o tom televízia Sky News.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu drvivou väčšinou hlasov (202:432) odmietli dohodu o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom vyrokovala vláda premiérky Theresy Mayovej.

„Je absolútne nevyhnutné, aby premiérka okamžite prestala navždy uvažovať o odchode (Británie) bez dohody a zrušila článok 50,“ Lisabonskej zmluvy, ktorého aktiváciou sa začal proces odchodu krajiny z EÚ, uviedol po hlasovaní poslancov Sadiq Khan.

Podobný názor na výsledok utorňajšieho hlasovania má aj škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

„Ide o historickú porážku premiérky, pričom bolo celé mesiace jasné, čo sa stane. Je čas zastaviť hodiny článku 50 a vrátiť záležitosť voličom,“ napísala na Twitteri Sturgeonová stým, že Škótsko v referende o odchode Británie z EÚ v roku 2016 hlasovalo pro­ti.

Čo bude ďalej?

Málokto si zatiaľ trúfa odhadovať, čo bude nasledovať po neúspešnom parlamentom hlasovaní. Rôzne zatiaľ hypotetické scenáre sa pohybujú od odchodu krajiny z únie bez dohody cez nové referendum o brexite až po to, že Mayová na čele vlády skončí a túto situáciu bude musieť doriešiť niekto iný. Podľa viacerých informácií, ktoré prenikajú do médií od ľudí blízkych Mayovej, však premiérka dobrovoľný odchod vôbec nezvažuje a bude sa snažiť na svojom poste udržať stoj čo stoj.

O novom referende o brexite sa Mayová už mnohokrát vyjadrila, že je neprípustné. Hovorí to i napriek tomu, že podľa prieskumov je už prevažná väčšina Britov dlhé mesiace za zotrvanie v únii. Mayová však trvá na tom, že krajina musí úniu bezpodmienečne opustiť.

VIDEO: Šéfredaktorka portálu EurActiv Slovensko Zuzana Gabrižová ešte minulý týždeň pripomenula, že to vyzerá skôr tak, že poslanci zmluvu neschvália. Sú EÚ a Slovensko pripravené na ďalšie problémy spojené s brexitom? Dozviete sa vo videu TV Pravda.

Video

Írsko sa pripravuje na brexit bez dohody

Írska vláda oznámila, že zintenzívni svoje prípravy na brexit bez dohody.

„Bohužiaľ, výsledok hlasovania z dnešného večera zvyšuje riziko neriadeného brexitu. Z tohto dôvodu bude vláda naďalej zintenzívňovať prípravy na takýto výsledok,“ uviedol Dublin vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit