Britský parlament nebude hlasovať o odmietnutí divokého brexitu

Britská Dolná snemovňa, ktorá v utorok večer rozhodne o ďalšom osude brexitovej dohody, nebude hlasovať o jednom z kľúčových pozmeňovacích návrhov. Labouristický poslanec Hilary Benn stiahol svoj dodatok, podľa ktorého by pri odmietnutí dohody bol zároveň vylúčený neriadený odchod Británie z Európskej únie. Uviedla to stanica BBC.

15.01.2019 11:48
Británia, Brexit, vlajky, Londýn, Foto:
Ilustračná snímka.
debata (2)

Niekoľko hodín pred hlasovaním, ktoré môže okrem ďalšieho brexitového vývoja zásadne ovplyvniť aj osud vlády premiérky Theresy Mayovej, považuje väčšina médií schválenie pripravenej brexitovej dohody za nepravdepodobné.

Bennov návrh, ktorý mal podľa niektorých komentátorov značnú šancu na prijatie, by zabránil tomu, aby po krachu súčasnej dohody Británia opustila úniu bez akejkoľvek zmluvy. Opozičný poslanec však povedal BBC, že návrh stiahol, pretože chcel, aby z večerného hlasovania vzišiel „jasný a jediný“ výsledok a aby bolo zrejmé, prečo bol návrh premiérky odmietnutý. Mayová bude mať podľa skôr schváleného návrhu v prípade odmietnutia dohody tri dni na predloženie nového plánu. Benn tiež uviedol, že chce potom iniciovať parlamentné hlasovanie, ktoré by brexit bez dohody úplne vylúčilo.

Medzi návrhmi, o ktorých by sa teraz hlasovať malo, naopak zostáva text konzervatívca Andrewa Murrisona, ktorý požaduje, aby takzvaná severoírska poistka zahrnutá v brexitovej dohode mohla platiť len do 31. decembra 2021.

Ďalší návrh predložili škótski nacionalisti požadujúci, aby v prípade odmietnutia dohody bol odchod z EÚ odložený do doby, než bude hotová nová zmluva. Liberálni demokrati naproti tomu vo svojom návrhu požadujú, aby vláda pripravila nové referendum o odchode či o zotrvaní v EÚ. Oba tieto návrhy však podľa médií nemajú v snemovni veľkú šancu na prijatie.

Hlasovanie sa má začať po 20:00 SEČ. Kedy sa dostane na rad samotné vládne uznesenie záleží na tom, koľko pozmeňovacích návrhov predseda Dolnej snemovne John Bercow zaradí do programu rokovania.

VIDEO: Bude brexit? Šéfredaktorka portálu EurActiv Slovensko Zuzana Gabrižová ešte minulý týždeň pripomenula, že to vyzerá skôr tak, že poslanci zmluvu neschvália. Sú EÚ a Slovensko pripravené na ďalšie problémy spojené s brexitom? Dozviete sa vo videu TV Pravda.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit