Odklad brexitu, predčasné voľby, druhé referendum... ( 7 scenárov možného vývoja)

Briti s neistotou očakávajú výsledky dnešného hlasovania Dolnej snemovne o brexitovej dohode, ktorú vyrokovala vláda premiérky Theresy Mayovej s Bruselom. Kým to, že poslanci dohodu odmietnu, považujú za vysoko pravdepodobné komentátori aj trhy, čo presne bude nasledovať, zostáva nejasné. Plán B musí Mayová na základe nedávno schváleného dodatku zákona predstaviť poslancom do troch zasadacích dní. Alternatívami sú odloženie brexitu, predčasné voľby, druhé referendum, ale aj neriadený brexit bez dohody.

15.01.2019 11:10
británia, brexit, EÚ, vlajky Foto: ,
Odporcovia brexitu pred britským parlamentom čoraz častejšie vyzývajú na nové referendum a zvrátenie brexitu.
debata (22)

Dnešné hlasovanie je jedným z najsledovanejších rozhodovaní britských poslancov za posledných niekoľko rokov. Nebude pritom záležať len na tom, či zákonodarcovia brexitovú dohodu schvália alebo odmietnu, ale aj na tom, aký veľký bude v prípade odmietnutia tábor premiérkiných odporcov.

Schválenie dohody je nepravdepodobné

Za nepravdepodobnú považuje britský denník The Guardian možnosť, že by sa Mayovej na poslednú chvíľu podarilo – napríklad vďaka zárukám, ktoré Británii poskytla v pondelok v liste Európska rada a Európska komisia – presvedčiť poslancov, aby brexitovú dohodu podporili. Víťazstvu Mayovej dáva ľavicový denník šancu len jedna ku piatim a zároveň predostiera sedem alternatív ďalšieho vývoja po očakávanom odmietnutie dokumentu.

Najpravdepodob­nejšie: Odklad brexitu

Za najpravdepodobnejší považuje The Guardian s pomerom štyri ku piatim možnosť, že brexit bude odložený. Británia by podľa tohto scenára teda neopustila EÚ 29. marca, ale neskôr. Už v pondelok britské médiá informovali s odvolaním sa na zdroje v Bruseli, že EÚ sa pripravuje na „technické“ odsunutie termínu brexitu prinajmenšom do júla.

Vysoko pravdepodobný (tri ku piatim) je podľa The Guardianu tiež variant, že sa Mayová odmietne vzdať bez ďalšieho boja a po prehratom hlasovaní vystúpi s prejavom, v ktorom oznámi, že opäť pôjde do Bruselu a dojedná ďalšie ústupky.

Bulvárny denník The Sun dnes napísal, že ústupky už Mayovej v prípade odmietnutia súčasnej dohody ponúkla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Jedným z nich by mohlo byť napríklad stanovenie dátumu ukončenia takzvanej írskej poistky, ktorá je najspornejšiu časťou dohody. Záložné riešenie, ktoré by malo zabrániť vzniku prísneho režimu na hranici Severného Írska a Írskej republiky, prekáža radu britských zákonodarcov, podľa ktorých by aktivácia poistky znamenala dlhodobé pripútanie Británie k úniovým štruktúram.

Podľa denníka The Guardian je šanca, že prípadné ústupky zo strany EÚ obmäkčia severoírsku Demokratickú unionistickú stranu (DUP), niektorých váhavých konzervatívcov, ale aj tých labouristov, ktorí si brexit želajú.

Hovorca nemeckej vlády dnes však správu bulvárneho denníka The Sun kategoricky odmietol. Merkelová podľa neho Mayovej žiadne záruky nedala.

Plán B

Za menej pravdepodobné, ale stále pravdepodobnejšie ako schválenie dohody, denník The Guardian považuje možnosť, že sa objaví pripravený plán B, ktorý by presadzoval podobu brexitu, na ktorej by panovala väčšia zhoda. Mohol by ním byť napríklad model Nórsko plus, o ktorom v minulosti hovorila blízka premiérkina spojenkyňa, ministerka práce Amber Ruddová. V takom prípade by Mayová musela zavrhnúť svoje dlhodobé brexitové plány, požiadať EÚ o odloženie brexitu a vyjednať nový vzťah s úniou podobný tomu, ktorý majú s dvadsaťosmičkou Nóri – Nórsko nie je členom EÚ, je ale členom úniového jednotného trhu, kde platí voľný pohyb tovaru, osôb, služieb a kapitálu.

VIDEO: Bude brexit? Šéfredaktorka portálu EurActiv Slovensko Zuzana Gabrižová ešte minulý týždeň pripomenula, že to vyzerá skôr tak, že poslanci zmluvu neschvália. Sú EÚ a Slovensko pripravené na ďalšie problémy spojené s brexitom? Dozviete sa vo videu TV Pravda.

Video

Odchod Mayovej z premiérskej funkcie

Jednou z možností ďalšieho vývoja je aj odchod Mayovej z funkcie premiérky. Keďže v decembri vyhrala vnútrostranícke hlasovanie o dôvere, nemôžu si konzervatívci jej koniec prinajmenšom do konca tohto roka vynútiť. Podľa denníka The Guardian je však možné, že premiérku vplyvní predstavitelia strany predsa len presvedčia, že je načase, aby skončila.

Predčasné voľby

Pravdepodobnejšie ako posledná menovaná možnosť sú však predčasné voľby. Podľa lídra opozície Jeremyho Corbyna by mohli labouristi vyvolať hlasovanie o nedôvere vláde hneď po odmietnutí dohody. Ako by dopadlo, je však neisté. Kým poslanci severoírskej DUP plánujú dnes hlasovať proti dohode, niekoľkokrát avizovali, že vláda ako taká ich podporu má. Ak by predsa len kabinet padol a nepodarilo sa zostaviť do dvoch týždňov iný, boli by vypísané predčasné voľby.

Druhé referendum

Takisto ako pád vlády a predčasné voľby (dva ku piatim) je pravdepodobné aj druhé referendum o brexite, ktoré presadzujú niektorí konzervatívci aj labouristi v nádeji, že na druhýkrát by Briti brexit odmietli. Proti druhému ľudovému hlasovaniu sa vehementne stavia Mayová aj podporovatelia brexitu z radov zákonodarcov. Druhé referendum označujú za zradu demokraticky vyjadrenej vôle voličov. Pokiaľ nebude mať ľudové hlasovanie plnú podporu labouristov, nie je pravdepodobné, že by sa uskutočnilo. A Corbyn dal opakovane najavo, že dáva prednosť vyjednaniu lepšej brexitovej dohody pred úplným zrušením brexitu.

Neriadený brexit

Poslednou možnosťou a zrejme tiež tou, ktorej sa ľudia najviac obávajú, je neriadený brexit bez dohody. Tomu sa rad poslancov z oboch táborov vehementne bráni. Niektorí konzervatívci dokonca pohrozili odchodom z ministerských postov či zo strany, ak by sa tento scenár stal oficiálnou vládnou politikou. Podľa mnohých komentátorov však v minulosti došlo často práve na tie scenáre, o ktoré sa aktívne nikto neusiloval, pretože sa nenašla väčšina, ktorá by im bola schopná či ochotná zabrániť.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #scenáre #Brexit #Theresa Mayová