Mayová straší stúpencov brexitu

Ďalšie, zrejme už posledné, varovanie. Britská premiérka Theresa Mayová pred dnešným hlasovaním parlamentu o brexitovej zmluve upozornila poslancov, že ak dohodu nepodporia, je pravdepodobnejšie, že Británia zostane v EÚ, ako by ju opustila bez dohody.

15.01.2019 07:36
Británia, Brexit, eú, vlajka Foto: ,
Zostane Británia v EÚ? Dnes večer budú britskí poslanci hlasovať o brexitovej dohode.
debata (20)

Hoci počas vyjednávania s Bruselom viac razy opakovala, že radšej nijaká dohoda ako zlá dohoda, tentoraz sa snaží presvedčiť najmä stúpencov brexitu, aby dohodu napriek svojim výhradám podporili.

Napriek všetkým snahám Mayovej získať v parlamente súhlas s rozvodovou zmluvou, sa predpokladá, že dnes večer britský parlament dohodu odmietne. O zmluve sa malo hlasovať už pred mesiacom, Mayová vtedy na poslednú chvíľu kľúčové hlasovanie odložila. Dúfala, že sa jej podarí vyjednať od EÚ ešte ústupky v otázke tzv. írskej poistky. EÚ však odmietla meniť dohodnutú zmluvu a prijímať právne záväzné formulácie.

Mayová sa teraz odvolávala na nové „hodnotné“ záruky, ktoré Británii včera v spoločnom liste poskytli šéf Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Tí v spoločnej odpovedi na list Mayovej uviedli, že EÚ si neželá situáciu, keď by po konci prechodného obdobia po brexite vstúpila do platnosti írska poistka. A ak by predsa len začala platiť, EÚ je odhodlaná čo najrýchlejšie ju nahradiť novým dohodnutým riešením. Tzv. írska poistka má zabrániť vzniku viditeľnej hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Stúpencov brexitu a odporcov dohodnutej zmluvy hnevá, že by teoreticky mohla trvať aj donekonečna, ak sa Londýnu a Bruselu nepodarí dohodnúť na inom riešení. Zároveň však zdôraznili, že nové vyjednávanie o pripravenej dohode už nie je možné.

Požiada Británia o odklad termínu?

Nie je preto veľmi pravdepodobné, že by spoločné vyhlásenie Tuska a Junckera uspokojilo kritikov dlho vyjednávanej rozvodovej zmluvy. Aj preto sa čoraz viac špekuluje o možnosti, že Británia v snahe predísť brexitu bez dohody požiada o odklad termínu. Podľa zdrojov denníka Guardian sa uvažuje o odklade brexitu do júla tohto roka.

O odklad by musel Londýn požiadať a súhlasiť s tým by muselo všetkých zostávajúcich 27 členských štátov. V takom prípade by šéf Európskej rady Tusk mal zvolať mimoriadny summit EÚ, ktorý by o odklade brexitu rozhodol. Británia inak podľa plánu prestane byť členom EÚ o polnoci z 29. na 30. marca.

Mayová včera varovala poslancov, ak by odmietnutie dohody v parlamente znamenalo riziko brexitu bez dohody, ale aj „oveľa väčšie nebezpečenstvo, že neodídeme vôbec“. Pravdepodobnejší je podľa nej variant, že ak dohodu odmietnu, brexit nebude. Včera však zároveň odmietla špekulácie, že vláda sa chystá požiadať EÚ o odklad brexitu.

Tisíce Slovákov je závislých od obchodu s Britániou

Podľa vyjadrenia britskej ambasády v Bratislave „najvyššou prioritou“ je prijatie vyrokovanej dohody o brexite. „Toto sa nezmenilo. Ale ako zodpovedná vláda sa musíme pripraviť na všetky možné alternatívy, vrátane brexitu bez dohody,“ uviedlo pre Pravdu britské veľvyslanectvo v Bratislave.

V súvislosti s prípravami na brexit bez dohody ambasáda podľa svojho stanoviska aktívne pristupuje k diskusiám so slovenskou vládou. „Tisíce zamestnancov, ako aj podnikateľov na Slovensku je závislých od obchodu so Spojeným kráľovstvom. Preto diskutujeme aj s kľúčovými partnermi v oblasti cestnej prepravy, ako aj s asociáciou zamestnávateľov,“ dodala ambasáda v stanovisku.

Britské veľvyslanectvo tiež zdôraznilo, že premiérka Mayová viackrát uistila tri milióny občanov EÚ, vrátane približne 100-tisíc Slovákov, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, že môžu zostať. "Ak vyrokovaná dohoda o vystúpení z EÚ bude v britskom parlamente prijatá, zabezpečí práva občanov na oboch stranách (pre Slovákov s Spojenom kráľovstve a občanov Spojeného kráľovstva na Slovensku).

Premiérka Mayová však odstránila všetky pochybnosti pre Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve aj v prípade brexitu bez dohody. Vláda v stanovisku zo 6. decembra potvrdila, že občania EÚ a ich rodinní príslušníci, ktorí žijú v Spojenom kráľovstve, budú môcť v krajine zostať po 29. marci 2019 rovnako ako dovtedy. Jedenásť členských štátov EÚ už reagovalo podobne. Vzhľadom na ubezpečenia v oblasti práv občanov, ktoré premiérka smerovala aj Slovákom v Británii, očakávame od slovenskej strany recipročnú reakciu voči Britom žijúcim na Slovensku," uzavrela britská ambasáda v svojom stanovisku.

VIDEO: Bude brexit? Šéfredaktorka portálu EurActiv Slovensko Zuzana Gabrižová ešte minulý týždeň pripomenula, že to vyzerá skôr tak, že poslanci zmluvu neschvália. Sú EÚ a Slovensko pripravené na ďalšie problémy spojené s brexitom? Dozviete sa vo videu TV Pravda.

Video

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová