Mayová skúša zachrániť dohodu o brexite

Ide do boja, ktorý v tejto chvíli vyzerá ako prehratý. Bude však britská premiérka Theresa Mayová nakoniec schopná vyhrať vojnu? Už na budúci týždeň 15. januára má parlament hlasovať o dohode o vystúpení krajiny z Európskej únie. Včera to potvrdila britská vláda. No nič nesvedčí o tom, že by dokument mal podporu väčšiny britských zákonodarcov.

09.01.2019 09:00 , aktualizované: 13:54
brexit, británia Foto:
Demonštranti pred britským parlamentom požadujúci odchod Británie z EÚ aj bez dohody.
debata (2)

Tŕň v oku

Podľa denníka Financial Times sa už Mayová asi pripravuje na druhé možné hlasovanie, ktoré by sa konalo neskôr v januári alebo vo februári. Británia má opustiť EÚ o polnoci z 29. na 30. marca.

Profesor Iain Begg z Európskeho inštitútu na London School of Economics si myslí, že dohodu sa nakoniec podarí presadiť. Podľa neho je to preto, že pre neriadený odchod Británie v parlamente neexistuje väčšina. Okrem toho poslanci nemajú veľmi predstavu o alternatíve k dokumentu, ktorý už vlani odobrila Európska rada.

"Ako by ju definovali a uviedli do praxe? Parlament by mohol trvať na predĺžení lehoty odchodu v súvislosti s článkom 50 Lisabonskej zmluvy alebo by mohol žiadať ďalšie referendum. Nezdá sa však, že by sa k niečomu z toho zákonodarcovia prikláňali,“ uviedol Begg pre Pravdu. Mayová sa v tejto chvíli pravdepodobne spolieha na dve veci. Jednou je strach z nedohody a jej následkov. Druhou je možná ochota EÚ ešte trocha vyjsť v ústrety premiérke.

Najproblematic­kejším bodom zmluvy o vystúpení je írska poistka. Tá by sa aktivovala v prípade, že sa nepodarí vyrokovať celkovú obchodnú dohodu medzi Britániou a EÚ. Obe strany na to majú po odchode Londýna čas do decembra 2020, prípadne až do konca roka 2022. Ak by sa dohoda nenašla, nastúpil by záložný plán, ktorý by však znamenal, že Severnom Írsku by platili iné obchodné a colné pravidlá ako vo zvyšku Spojeného kráľovstva. Bolo by to nevyhnutné na zachovanie otvorenej hranice s Írskom, ako to vyplýva z veľkonočnej mierovej dohody z roku 1998.

Toto prípadné rozdelenie krajiny je však tŕňom v oku mnohých britských politikov. Denník Financial Times citoval írskeho premiéra Lea Varadkara, ktorý uviedol, že EÚ je pripravená poskytnúť Londýnu písomné garancie, vysvetlenia a záruky, čo sa týka záložného plánu. Predseda vlády povedal, že nikto nechce Britániu držať v pasci.

VIDEO: Rastislav Káčer, niekdajší veľvyslanec Slovenska v USA a Maďarsku, vo videu TV Pravda hovorí, že pravdepodobnosť, že brexit sa neudeje, sa každým dňom zvyšuje.

Video

Predĺženie lehoty?

Denník Daily Telegraph napísal, že britskí diplomati už neformálne rokujú o možnosti predĺženia lehoty odchodu Británie z únie. Vyžadovalo by si to však súhlas členských štátov EÚ. Minister pre brexit Stephen Barclay priamo správu Daily Telegraphu nepoprel, povedal však, že politika vlády zostáva nemenná.

"Odchádzame z Európskej únie 29. marca. Neriešime predĺženie lehoty,“ vyhlásil Barclay pre televíziu Sky News.

Expert na britskú politiku a EÚ Kristian Steinnes z Nórskej technickej univerzity si vie predstaviť, že by sa nakoniec únia dohodla na odsunutí odchodu Británie. "Mohlo by to byť preto, aby si Londýn vyriešil niektoré problémy. Únia však lehotu nepredĺži len preto, aby pokračovalo britské hašterenie sa. Argumenty pre odklad by museli byť presvedčivé. Napríklad druhé referendum, prípadne nové voľby,“ uviedol Steinnes pre Pravdu.

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti YouGov 53 percent Britov chce, aby sa v krajine konalo nové všeľudové hlasovanie o brexite. Väčšina respondentov (54 percent) by bola za zotrvanie Británie v únii. Vypracovanie prieskumu si objednala organizácia People's Vote, ktorá sa snaží presadiť druhé referendum.

VIDEO: Analytik v oblasti medzinárodných vzťahov Radovan Geist sa pre TV Pravda vlani v decembri vyjadril, že britská vláda vstupovala do rokovaní o brexite s politicky nereálnymi podmienkami.

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová