Česká vláda schválila návrh zákona, ktorý má ochrániť tisíce ľudí po brexite

Návrh zákona, ktorý má po brexite ochrániť tisíce Britov žijúcich v Českej republike, a v dôsledku toho aj pomôcť 40.000 Čechov žijúcich a pracujúcich v Británii, schválila v pondelok česká vláda a posiela ho parlamentu. V prípade "tvrdého brexitu", teda keby Británia na konci marca opustila Európsku úniu bez dohody, by bez špeciálneho zákona hrozili týmto ľuďom problémy, konštatoval spravodajský server iDNES.cz.

08.01.2019 06:56
babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (1)

„V tej chvíli by sa britskí občania na území Českej republiky dostali do pozície občanov tretích krajín a to by samozrejme znamenalo obrovské komplikácie pre nich a recipročne by to znamenalo komplikácie pre našich občanov vo Veľkej Británii,“ povedal minister vnútra a predseda Českej strany sociálnodemokra­tickej (ČSSD) Jan Hamáček.

Osoby, o ktoré ide, by v ČR bez prijatia vládneho návrhu pocítili obmedzenie voľného prístupu na trh práce či to, že by prestali byť súčasťou zdravotného a sociálneho systému. Vláda bude od poslancov chcieť, aby zákon schválili v zrýchlenom prerokúvaní počas jediného čítania.

„Briti budú veľmi starostlivo sledovať, ako sa my zachováme k ich občanom a preto sme pripravili tento návrh zákona. Ten zavádza prechodné obdobie do konca roku 2020 a počas tohto obdobia sa zachovávajú práva britských občanov v Českej republike z hľadiska povolenia k trvalému pobytu, uzavieraniu manželstva, žiadania o občianstvo, dôchodkového pripoistenia, pracovných povolení a uznávania kvalifikácií,“ povedal Hamáček.

Holandská vláda oznámila v pondelok, že umožní britským občanom žijúcim Holandsku zostať v krajine 15 mesiacov v prípadne brexitu bez dohody. Prechodné obdobie sa bude týkať Britov a ich rodín žijúcich legálne v Holandsku k 29. marcu, keď by Británia mala EÚ opustiť.

Briti žijúci v Holandsku v čase brexitu viac ako päť rokov budú môcť požiadať o trvalý pobyt. Tí, ktorí žijú v krajine menej ako päť rokov, budú môcť požiadať o povolenie na pobyt na kratšiu dobu, dodáva agentúra AP.

Na tému hrozieb, ktoré zo sebou prináša brexit, sa pre TV Pravda v decembri 2018 vyjadril aj analytik Radovan Geist.

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #opatrenia #Brexit #návrh zákona