EÚ predĺžila hospodárske sankcie voči Rusku do júla 2019

Európska únia predĺžila v piatok hospodárske sankcie pre konkrétne odvetvia ruskej ekonomiky do 31. júla 2019.

21.12.2018 18:17
debata (44)

„Toto rozhodnutie nadväzuje na aktuálne informácie, ktoré Európskej rade na zasadnutí 13.–14. decembra 2018 poskytli francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Merkelová v súvislosti s plnením dohôd z Minska, s ktorými sú sankcie spojené. Vzhľadom na to, že sa nedosiahol nijaký pokrok, prijala Európska rada politické rozhodnutie predĺžiť hospodárske sankcie voči Rusku,“ uvádza EÚ v tlačovej správe.

„Tieto opatrenia sa zameriavajú na sektor financií, energetiky a obrany, ako aj na oblasť tovaru s dvojakým použitím. Opatrenia sa pôvodne zaviedli 31. júla 2014 na obdobie jedného roka v reakcii na konanie Ruska destabilizujúce situáciu na Ukrajine a v septembri 2014 sa posilnili,“ píše sa v správe.

Európska rada na svojom zasadnutí 19. marca 2015 spojila dĺžku uplatňovania sankcií s úplným vykonaním dohôd z Minska, ku ktorému malo dôjsť do 31. decembra 2015. Keďže sa tak však nestalo, sankcie ostali v platnosti.

Medzi hospodárske sankcie, ktoré sa týmto rozhodnutím predĺžili, patrí:

  • obmedzenie prístupu na primárne a sekundárne kapitálové trhy EÚ pre päť veľkých ruských finančných inštitúcií s väčšinovým štátnym podielom a pre ich pobočky mimo EÚ, v ktorých majú väčšinový podiel, ako aj pre tri veľké ruské energetické spoločnosti a tri spoločnosti pôsobiace v oblasti zbrojárskeho priemyslu.
  • uloženie zákazu vývozu a dovozu v oblasti obchodu so zbraňami.
  • ustanovenie zákazu vývozu položiek s dvojakým použitím na vojenské účely alebo pre vojenských koncových užívateľov v Rusku.
  • obmedzenie prístupu Ruska k určitým citlivým technológiám a službám, ktoré sa môžu použiť na ťažbu a prieskum ropy.

EÚ okrem uvedených hospodárskych sankcií tiež v súvislosti s krízou na Ukrajine zaviedla viacero opatrení EÚ, okrem iného aj:

  • cielené individuálne reštriktívne opatrenia, najmä zákaz vydávania víz a zmrazenie aktív – aktuálne voči 164 osobám a 44 subjektom – do 15. marca 2019.
  • reštriktívne opatrenia v súvislosti s protiprávnou anexiou Krymu a Sevastopola, ktoré sú obmedzené na územie Krymu a Sevastopola a ktoré sú v súčasnosti platné do 23. júna 2019.
44 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #protiruské sankcie