VIDEO: Sto dní do brexitu. Príprava na to najhoršie

Sto dní sa odrátava do dňa, keď Británia prestane byť členom EÚ. Čas pokročil a keďže Británia doteraz neschválila dohodnutú rozvodovú zmluvu, obe strany sa začínajú pripravovať na najhorší scenár - brexit bez dohody.

20.12.2018 09:00
debata (12)

Analytik Radovan Geist z portálu euractiv.sk hovorí vo videu TV Pravda o hrozbách brexitu

Video

V snahe predísť chaosu na hraniciach, v prístavoch a na letiskách, ktorý môže nastať o polnoci z 29. na 30. marca, Európska komisia včera zverejnila návrh konkrétnych krokov, ktoré by situáciu mali načas riešiť. Tieto dočasné opatrenia majú zmierniť dôsledky tvrdého brexitu, nemôžu však zahrnúť všetky problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť. „Tieto opatrenia nebudú – a nemôžu – odstraňovať celkový dosah scenára brexitu bez dohody, nijako nenahradia nedostatok prípravy ostatných zainteresovaných strán, ani nie sú odrazom výhod plného členstva v EÚ či podmienok prechodného obdobia, ako je to definované v (pripravenej) dohode o vystúpení,“ uvádza sa vo vyhlásení Európskej komisie.

Recipročné opatrenia

Brusel medzitým rozpracoval 14 základných opatrení, ktoré sa týkajú ôsmich sektorov – najmä dopravy, ochrany údajov či finančných služieb. Niektoré navrhované opatrenia by mali fungovať na princípe reciprocity.

Jedným z opatrení je napríklad plán umožniť britským prepravcom voziť tovar do EÚ, samozrejme, ak sa Londýn zachová recipročne. Britské firmy už nebudú môcť prevážať tovar dvoma miestami v EÚ. Podobne v rámci dočasných opatrení by nemala byť prerušená letecká doprava. Dočasne by malo byť zabezpečené pokračovanie platnosti bezpečnostných certifikátov. Komisia však bude môcť pozastaviť alebo odmietnuť autorizáciu britských leteckých prepravcov, ak nebude prístup britskej strany k spoločnostiam z EÚ na zodpovedajúcej úrovni.

Na princípe reciprocity by sa tiež mali uznávať vodičské preukazy. Pre autobusovú dopravu sa nechystajú osobitné opatrenia, skomplikuje sa však prevoz domácich zvierat.

Britské banky nebudú môcť operovať v EÚ

Niekoľko základných opatrení je navrhnutých v oblasti finančných služieb. Európska komisia zdôraznila, že po brexite bez dohody banky so sídlom v Británii už nebudú môcť operovať na trhu EÚ.

Komisia tiež odporučila členským štátom, aby sa zachovali pragmaticky a veľkoryso a britským občanom žijúcim v EÚ umožnili naďalej legálny pobyt. Zároveň by sa mala zabezpečiť istota ich dôchodkov a zdravotného poistenia. Na princípe reciprocity by mal fungovať aj bezvízový styk. Na krátky pobyt do troch mesiacov by občania Británie nepotrebovali víza do štátov EÚ a, naopak, víza by sa nevyžadovali od občanov EÚ pri cestách do Británie. Pri pobyte dlhšom ako 90 dní by bolo nutné žiadať o povolenie na dočasný pobyt alebo dlhodobé víza. Na nové vzťahy a vyššiu administratívnu záťaž sa mali všetky štáty vopred pripraviť.

Londýn sa tiež pripravuje na tvrdý brexit

Na tvrdý brexit sa oficiálne pripravuje aj Londýn. Vláda britskej premiérky Theresy Mayovej na to vyčlenila dve miliardy libier, v rámci ktorých majú byť prijatí noví zamestnanci daňovej správy či stovky colníkov. V pohotovosti na zabezpečenie základných služieb má byť aj 3 500 príslušníkov ozbrojených síl.

Mayová sa aj v januári bude snažiť presvedčiť parlament, aby vyjednaný návrh rozvodovej zmluvy s EÚ prijal. Pre zmluvu v terajšej podobe však nemá zabezpečenú väčšinu – odmietajú ju stúpenci tvrdého brexitu aj zástancovia úzkych vzťahov s EÚ.

V Británii v obave z chaotického brexitu rastie nervozita. Päť britských podnikateľských zväzov vydalo varovanie poslancom, že zle pripravenú britskú ekonomiku uvrhnú do chaosu, ak dohoda nebude schválená. Krajina podľa nich nie je na brexit bez dohody pripravená. Čas už pomaly vypršal a mnoho firiem musí začať s prípravami na najhorší scenár. Stojí to čas a peniaze, preto rušia investície. Namiesto toho nakupujú tovar do zásoby, obmedzujú cezhraničný obchod a kancelárie i továrne sťahujú mimo Britániu. Podľa britských podnikateľských združení „je jasné, že už nie je dosť času na to, aby sme zabránili škodám v ekonomike a presunu firiem za hranice“

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit