Britskí poslanci by o dohode o vystúpení Británie z EÚ mali hlasovať v januári

Poslanci britského parlamentu budú pokračovať v rozprave o dohode o vystúpení Británie z EÚ v týždni začínajúcom sa 7. januára. Hlasovanie o dohode by sa potom malo konať v týždni medzi 14. a 20 januárom. V Dolnej snemovni britského parlamentu to v pondelok povedala premiérka Theresa Mayová.

17.12.2018 17:17
mayová, Brexit Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová po summite v Bruseli.
debata

Poslanci mali pôvodne o dohode o vystúpení Británie z EÚ, ktorú s Úniou dosiahla Mayovej vláda, hlasovať 11. decembra. Premiérka však pre dohodu nemala dostatočnú podporu ani v radoch poslancov vlastnej Konzervatívnej strany, preto hlasovanie odložila na január.

Hlavným dôvodom, prečo poslanci britského parlamentu odmietajú dohodu o brexite schváliť, je tzv. írska poistka. V prípade, že Spojené kráľovstvo nepristúpi po brexite na návrh obchodnej dohody, plánuje 27 členských štátov EÚ aktivovať írsku poistku, ktorá sa týka pravidiel na hraniciach Írska a Severného Írska. Severné Írsko je súčasťou Británie a v prípade aktivácie poistky by zostalo súčasťou colnej únie, s čím má problém časť britských vládnych poslancov. Lídri EÚ ubezpečujú Britov, že má ísť len o dočasné opatrenie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová #britský parlament