Mayová sa stretne s lídrami EÚ, hlasovať chce pred koncom januára

Britská premiérka Theresa Mayová, ktorá v pondelok prekvapila politikov na Britských ostrovoch aj v Bruseli, keď odložila dlho očakávané utorňajšie hlasovanie o odchode krajiny z EÚ v britskom parlamente, chce dať o brexite hlasovať určite pred 21. januárom budúceho roku. Vyhlásil to v utorok jej hovorca James Slack. Dátum 21. január sa pritom dlhé mesiace spomínal ako deadline, dokedy chce vláda predstúpiť s plánom brexitu pred poslancov.

11.12.2018 06:30 , aktualizované: 20:58
Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (8)

Mayová v utorok začala ďalšie kolo ofenzívy na európskej pôde, keď sa postupne stretla v Haagu s holandským premiérom Markom Ruttem, neskôr v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, a v pláne má aj rokovania s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jean-Claudom Junckerom.

Britská premiérka sa na týchto stretnutiach, z ktorých zatiaľ neexistujú mediálne výstupy, bude snažiť podľa všetkého dotlačiť európskych predstaviteľov k opätovnému otvoreniu dohody o brexite a jej upraveniu tak, aby spĺňala predstavy jej súčasných kritikov na britskej politickej scéne. Zatiaľ všetci relevantní európski politici však možnosť otvoriť dohodu o brexite odmietajú.

Problémom je najmä takzvaná „poistka“ v súvislosti so Severným Írskom, ktorá popisuje záložnú možnosť pre prípad, že by sa na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom objavili problémy, predovšetkým v oblasti colnej politiky, ktoré by nešlo vyriešiť nijakým iným spôsobom.

„Poistka“ v zásade, pri istom zjednodušení, zavádza pravidlo, podľa ktorého sa v prípade objavenia sa takýchto problémov bude obchodná a colná politika Severného Írska riadiť pravidlami platnými v EÚ, nie v samotnej Británii, ak budú tieto rozdielne.

Európski vyjednávači ju považujú za záruku, že na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom, ktoré budú po brexite jedinou pozemnou hranicou medzi Britániou a EÚ, nedôjde k chaosu. Mnohí britskí politici však s takýmto riešením nesúhlasia a argumentujú, že krajina by tak mohla prísť o suverenitu na časti svojho územia.

Odloženie hlasovania o brexite v britskom parlamente, ktoré bolo pôvodne plánované na utorok, oznámila Mayová po tom, ako začalo byť jasné, že ňou vyrokovaná dohoda medzi Londýnom a EÚ by v parlamente neprešla. Premiérka v utorok priznala, že ak by sa o brexite hlasovalo už teraz, „bol by odmietnutý výrazným rozdielom hlasov“.

Predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn na Mayovej rozhodnutie reagoval s tým, že premiérka stratila kontrolu nad udalosťami a britská vláda „sa nachádza v úplnom chaose“. Líder labouristov Mayovú vyzval, aby sa „vrátila do Bruselu“ a vyrokovala tam zmysluplnejšiu zmluvu o brexite, a ak to nedokáže, aby vypísala nové voľby. „My dnes nemáme funkčnú vládu,“ vyhlásil Corbyn.

Proti dohode o brexite, ktorú Mayovej vláda po niekoľko mesiacov trvajúcich komplikovaných vyjednávaniach dohodla s predstaviteľmi EÚ, dlhodobo protestujú najmä labouristi, ktorí dúfajú, že chaos okolo brexitu by mohol viesť až k pádu vlády. Proti podobe brexitu, tak ako ho Mayová vyjednala s EÚ, sa však stavajú nielen samotní odporcovia brexitu, ale aj tí, ktorí si ho predstavovali inak – napríklad stále vplyvný bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Juncker vylúčil možnosť vyjednávania o novej brexitovej dohode

Pre nové vyjednávanie dohody o vystúpení Británie z Európskej únie neexistuje žiadny priestor a už dohodnutá podoba zmluvy o brexite je tou najlepšou a jedinou možnou. V debate s poslancami Európskeho parlamentu (EP) to dnes v Štrasburgu vyhlásil predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Podľa neho však existujú možnosti objasniť a interpretovať sporné body v rámci súčasného textu dohody.

Juncker informoval poslancov o príprave rokovaní európskeho summitu, ktorý sa začína vo štvrtok v Bruseli. V reakcii na pondelkové rozhodnutie britskej premiérky Theresy Mayovej odložiť parlamentné hlasovanie o brexitovej dohode pôvodne plánované na dnešok Juncker uviedol, že EÚ nemieni s Londýnom znovu otvárať rokovania.

„Je to jediná možná dohoda. Nie je priestor pre nové vyjednávanie,“ vyhlásil šéf komisie. Na twitteri Juncker potvrdil svoje dnešné večerné stretnutie s britskou premiérkou. Predtým sa s Mayovou stretne aj predseda Európskej rady Donald Tusk, potvrdil jeho hovorca. Tusk už v pondelok oznámil, že vo štvrtok sa bude na summite EÚ rokovať aj o brexite.

Juncker dnes v zjavnej narážke na sporné body kritizované britskými politikmi dodal, že ak sa k dohode pristúpi inteligentne, „dáva priestor pre ďalšie upresňovanie a interpretácie“.

Merkelová opätovné otvorenie rokovaní odmietla

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po rozhovore s britskou premiérkou Theresou Mayovou povedala, že nevidí možnosť na opätovné otvorenie rokovaní o dohode. Informovala o tom agentúra AFP.

Merkelová poslancom svojho bloku konzervatívnych strán CDU/CSU povedala, že nevidí možnosť na zmenu dohody, ktorú 25. novembra schválili lídri 27 členských krajín EÚ.

Nemecká kancelárka premiérke Mayovej zdôraznila, že akákoľvek dohoda o brexite môže byť uzavretá len s EÚ ako s celkom – nie bilaterálne s členskými štátmi.

Mayovej hrozilo, že britskí poslanci veľkou väčšinou hlasov dohodu odmietnu. Časť z nich vidí hlavnú prekážku v takzvanej poistke pre budúcu podobu pohybu osôb a tovaru medzi Írskom a britským Severným Írskom.

EÚ chce Mayovej pomôcť so schválením dohody o brexite, tvrdí Tusk

Predseda Európskej rady Donald Tusk po stretnutí s britskou premiérkou Theresou Mayovou zdôraznil, že členské štáty Európskej únie jej chcú pomôcť nájsť konečné riešenie, uviedla agentúra DPA.

„Je jasné, že Európska 27 chce pomôcť,“ vyjadril sa na Twitteri Tusk ohľadom dohody. „Otázka však je, ako,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová