Hlasovanie sa odkladá, Mayovej kabinet sa pripravuje na brexit bez dohody

Britská premiérka Theresa Mayová odložila v pondelok hlasovanie poslancov Dolnej snemovne britského parlamentu o predbežnej dohode o tzv. brexite, ktoré bolo naplánované na utorok, informovala spravodajská stanica BBC.

10.12.2018 09:28 , aktualizované: 22:46
Británia EÚ brexit návrh Mayová Juncker hlasovanie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (86)

Premiérka povedala, že najmä otázka tzv. backstopu – záložného plánu s cieľom zabezpečiť integritu vnútorného trhu a aj bezpečnosti na írskom ostrove – zostala stále nevyriešená.

Backstop by podľa premiérky spôsobil, že by dohoda utorkovým hlasovaním v parlamente neprešla. Vláda sa preto rozhodla hlasovanie posunúť.

Mayová sa podľa agentúry AFP po odložení hlasovania bude snažiť získať pre svoju dohodu „uistenie“ od lídrov Európskej únie v Bruseli.

„Navštívim svojich náprotivkov v ostatných členských krajinách a prediskutujeme obavy, ktoré vyjadrila Dolná snemovňa britského parlamentu,“ povedala premiérka.

Vláda sa chystá na brexit bez dohody

Britská premiérka zákonodarcom z Dolnej snemovne takisto povedala, že vláda zintenzívnila prípravu na možnosť odchodu Británie z Európskej únie bez dohody.

Mayová tvrdí, že jej návrh dohody o tzv. brexite vyrokovaný s EÚ je stále najlepšou alternatívou. Akákoľvek dohoda si bude vyžadovať kompromis, povedala premiérka. Vláda však podľa jej slov musí byť pripravená na možnosť, že krajina bude fungovať bez dohody na presných podmienkach brexitu.

Tusk: EÚ nebude dohodu znova prerokúvať

Predseda Európskej rady Donald Tusk v pondelok oznámil, že Európska únia nebude s britskou vládou znova prerokúvať dohodu o brexite, informovala agentúra AP. Lídri EÚ sa však na summite EÚ koncom týždňa budú zaoberať aj možnosťami, ako Británii pomôcť dosiahnuť schválenie dohody.

„Dohodu – vrátane záložného plánu backstop – znovu prerokúvať nebudeme; sme však pripravení diskutovať o tom, ako Británii pomôcť k dosiahnutiu schválenia dohody,“ oznámil Tusk na Twitteri.

Účastníci summitu sa tiež budú zaoberať pripravenosťou na možnosť odchodu Británie z EÚ bez dohody.

Lídri krajín EÚ sa stretávajú v Bruseli v dňoch 13. a 14. decembra. Témou rokovaní má byť okrem brexitu i migrácia a dlhodobý rozpočet EÚ.

Vláda britsej premiérky Mayovej však trvá na tom, že proces brexitu nemá v úmysle zastaviť a s ostatnými 27 členskými štátmi EÚ uzavrela predbežnú dohodu, na základe ktorej by Británia mala z Únie vystúpiť.

Ak britský parlament dohodu neschváli, môže Británia 29. marca 2019 opustiť EÚ bez dohody, brexit zrušiť alebo pozastaviť, aby sa mohlo konať ďalšie referendum.

Rozhodnutie EÚ privítajú podľa AFP zástancovia druhého referenda o brexite, Mayovej vláda však trvá na tom, že bez ohľadu na rozhodnutie ECJ nemá v úmysle na smerovaní krajiny von z Únie nič meniť.

„Nechceme zostať v EÚ. Hlasovali sme veľmi jasne. Vláda má v úmysle naplniť mandát, ktorý dostala v referende o odchode Británie z EÚ,“ uviedol pre rozhlasovú stanicu BBC minister životného prostredia a popredný zástanca brexitu Michael Gove.

100-tisíc za týždeň na reklamu

Britská vláda minula za uplynulý týždeň vyše 96.000 libier (106.400 eur) za reklamy na sociálnej sieti Facebook, vyzývajúce ľudí na podporu dohody o tzv. brexite, ktorú presadzuje premiérka Mayová. Informáciu priniesol webový portál denníka The Guardian.

Reklamy obsahovali hashtag #BackTheBrexitDeal (podporte dohodu o brexite) a mali formu krátkych videozáznamov, ktoré odkazovali na oficiálnu stránku britskej vlády. Na stránke boli uverejnené informácie o ukončení členstva Británie v EÚ.

Reklamy financované z verejných zdrojov stáli vládu 96.684 libier a minulý týždeň boli zobrazené najmenej päť miliónkrát.

Videá boli prispôsobené tak, aby zasiahli rôzne typy užívateľov. Muži mali podľa The Guardian radšej reklamy, ktoré oznamovali, že návrh dohody pomôže Británii znížiť úroveň imigrácie.

Špeciálne vytvorené videá sa zase zameriavali na krajiny v rámci Spojeného kráľovstva: Škótsko, Wales a Severné Írsko.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky súdny dvor #Brexit #Theresa Mayová