Mayová je pod tlakom na odloženie hlasovania o dohode o brexite

Britská premiérka Theresa Mayová telefonovala v nedeľu s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v čase, keď zvažuje odloženie rozhodujúceho hlasovania o brexite, aby sa pokúsila získať ďalšie ústupky od Európskej únie. Informoval o tom britský denník The Daily Mail.

09.12.2018 20:16
mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (10)

Mayová sa rozprávala s Tuskom len 48 hodín pred tým, ako má dolná komora britského parlamentu rozhodnúť o osude dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ – a spolu s tým možno aj o jej zotrvaní vo funkcii premiérky.

Kancelária Mayovej sa k záležitosti nevyjadrila, Tusk však na sociálnej sieti po telefonáte napísal, že budúci týždeň „bude dôležitým týždňom pre osud brexitu“.

Mayová podľa britských médií čelí tlaku, aby po vzore Margaret Thatcherovej „prinútila“ EÚ odvolať tzv. záložný plán, ktorého zámerom je zabrániť opätovnému vzniku „tvrdej“ hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Tento plán dôrazne kritizujú mnohí zástancovia brexitu v Mayovej Konzervatívnej strane.

Vyše 100 konzervatívnych poslancov pohrozilo, že pri hlasovaní sa v utorok 11. decembra postavia proti dohode, ktorú Mayovej vláda dosiahla s Úniou. Vzhľadom na odmietavé stanovisko viacerých opozičných parlamentných strán rastú očakávania, že premiérka v Dolnej snemovni utrpí jasnú porážku.

Z tohto dôvodu by mohla hlasovanie odložiť, vrátiť sa do Bruselu a pokúsiť sa dosiahnuť ústupky na summite EÚ budúci štvrtok.

Minister pre brexit Steve Barclay v nedeľu zdôraznil, že hlasovanie nebude odložené, podľa The Daily Mail sa však konečné rozhodnutie premiérky v tejto veci čaká v pondelok.

„Hlasovanie sa bude konať, pretože je to dobrá dohoda a je to jediná dohoda,“ vyhlásil Barclay v televízii BBC. Varoval súčasne pred návrhmi na opätovné otvorenie rokovaní s tým, že vlády ďalších členských krajín by v takom prípade žiadali naopak ďalšie ústupky od Londýna.

Barclay tiež povedal, že Mayová by aj v prípade neschválenia dohody drvivou väčšinou poslancov mohla ostať predsedníčkou vlády. „Premiérka za nás bojuje a bude pokračovať na svojom poste,“ dodal.

Samotná Mayová v nedeľňajšom rozhovore pre The Daily Mail rebelujúcich členov Konzervatívnej strany varovala, že ak parlament jej návrh odmietne, krajina sa ocitne v „nepreskúmaných vodách“.

„Znamenalo by to veľkú neistotu pre krajinu a veľmi reálne riziko, že k brexitu nedôjde alebo že Británia opustí EÚ bez dohody,“ povedala. Podľa jej slov hrozí, že by moc prevzali labouristi a Spojené kráľovstvo by natrvalo ostalo v EÚ.

Hovorca Labouristickej strany pre televíziu Sky News povedal, že v prípade odmietnutia dohody v parlamente v utorok večer je šéf labouristov Jeremy Corbyn pripravený už v stredu ráno prevziať post predsedu menšinovej vlády. Tá by podľa hovorcu „reštartovala“ rokovania s Bruselom a „viedla krajinu vpred“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová