Rada EÚ prijala vyhlásenie o boji proti antisemitizmu

Rada EÚ pre spravodlivosť vo štvrtok v Bruseli jednomyseľne prijala vyhlásenie o boji proti antisemitizmu a o potrebe spoločného prístupu zameraného na lepšiu ochranu židovských komunít a inštitúcií v Európe. Európska komisia (EK) postoj ministrov spravodlivosti členských krajín EÚ privítala.

06.12.2018 19:49
debata (14)

Ministri spravodlivosti v spoločnej deklarácii uviedli, že židovské komunity v niektorých krajinách EÚ sa cítia mimoriadne zraniteľné voči teroristickým útokom a v posledných rokoch sú vystavené nárastu počtu násilných incidentov. Podľa vyhlásenia je nenávisť voči židom stále rozšírená, čo potvrdzuje aj tohtoročná správa Agentúry o základných právach (FRA) o antisemitizme.

Vyhlásenie vyzýva členské štáty, aby prijali a implementovali komplexnú stratégiu predchádzania a boja proti všetkým formám antisemitizmu ako súčasť svojich stratégií zameraných na boj proti rasizmu, xenofóbii, radikalizácii a násilnému extrémizmu. Členské štáty EÚ by zároveň mali zvýšiť svoje úsilie o zaistenie bezpečnosti židovských komunít, inštitúcií a občanov.

Členské štáty boli vyzvané, aby používali definíciu antisemitizmu prijatú Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA).

Timmermans: Zabezpečíme budúcnosť židov

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová v spoločnom vyhlásení upozornili, že v časoch stupňujúcich sa protižidovských nálad jednomyseľné prijatie Deklarácie o boji proti antisemitizmu 28 členskými štátmi EÚ vysiela dôležitý signál židovskej komunite: že EÚ a každý jej členský štát sú na ich strane, aby im zaručili bezpečnosť.

„Budeme spolupracovať na európskej a vnútroštátnej úrovni, aby sme zabezpečili, že európski židia budú môcť budovať budúcnosť pre seba a pre svoje deti v Európe spoločne so všetkými ostatnými Európanmi,“ uviedli Timmermans a Jourová.

Európska komisia pri tejto príležitosti zopakovala, že je proti akejkoľvek forme antisemitizmu a bude pokračovať v spolupráci s členskými štátmi EÚ pri riešení tejto dôležitej otázky. Komisia má sériu nástrojov na boj proti antisemitizmu, vrátane monitorovania toho, ako sa implementuje európska legislatíva boja proti antisemitizmu, a usmernení pre členské štáty ako riešiť zločiny z nenávisti a nenávistné prejavy spojené so židovskou komunitou.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #židia #antisemitizmus #Rada Európskej únie