Ak odmietnu poslanci dohodu, môže Británia aj zostať v EÚ, povedala Mayová

Pred kľúčovým hlasovaním britského parlamentu o brexitovej dohode, ktoré sa uskutoční budúci utorok, premiérka Theresa Mayová varovala, že v hre je stále aj možnosť, že Británia z Európskej únie vôbec neodíde. Ak dohodu, ktorú vyrokovala s Bruselom, poslanci neschvália, môže podľa nej krajina odísť úplne bez dohody, ale môže tiež v EÚ zostať. Súdny dvor EÚ dnes medzitým oznámil, že deň pred hlasovaním britských zákonodarcov zverejní svoju odpoveď na otázku, či môže Británia jednostranne stiahnuť svoje oznámenie o odchode z EÚ.

06.12.2018 13:58
mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (9)

„Sú tu tri možnosti: jednou je opustiť Európsku úniu s dohodou… Ďalšími dvoma sú tie, že ju opustíme bez dohody a že nebudeme mať vôbec žiadny brexit,“ povedala Mayová rádiu BBC. „Je jasné, že v Dolnej snemovni sú ľudia, ktorí chcú brexit prekaziť… a zvrátiť rozhodnutie britského ľudu. A to nie je správne,“ dodala premiérka.

Na otázku, či by sa mohlo hlasovanie o dohode jej vlády s Bruselom odložiť, Mayová opakovane odpovedala vyhýbavo. Naznačila však, že rokuje sa zákonodarcami o možnosti, ktorá by umožnila parlamentu získať kontrolu nad spustením takzvanej írskej poistky. Tá sa týka možného budúceho usporiadania na hranici medzi Írskom a Severným Írskom v prípade, že sa Británia s EÚ po brexite včas nedohodne na budúcich vzťahoch.

Existujúca podoba írskej poistky je neprijateľná najmä pre Severoírskych unionistov (DUP), ktorí svojimi desiatimi hlasmi umožňujú Mayovej vládnuť a zároveň kategoricky odmietajú akékoľvek rozdiely medzi statusom Severného Írska a zvyšku Spojeného kráľovstva.

Hovorca DUP pre brexit Sammy Wilson dnes uviedol, že jeho strana dohodu o brexite nepodporí, ak však po jej neschválení dôjde na hlasovanie o nedôvere vláde, bude hlasovať pre zotrvanie kabinetu premiérky Mayovej pri moci. „Celkom iste by sme nehlasovali pre pád vlády, pretože by sme na to nemali dôvod,“ povedal Wilson. Zároveň upozornil, že si DUP vyhradzuje právo odňať kabinetu svoju podporu kedykoľvek v budúcnosti.

Súdny dvor EÚ medzitým oznámil, že v pondelok – teda deň pred kľúčovým hlasovaním v britskom parlamente – zverejní svoj verdikt, ktorým odpovie na otázku, či môže Británia jednostranne stiahnuť svoje oznámenie o vystúpení z EÚ. Generálny advokát Súdneho dvora EÚ Manuel Campos Sánchez-Bordon v utorok uviedol, že podľa neho Británia túto možnosť má, urobiť by tak ale musela pred formálnym uzavretím zmluvy o odchode a v súlade s britským ústavným poriadkom. Súd v Luxemburgu sa pri finálnom rozhodovaní o veci pohľadom generálneho advokáta môže, ale tiež nemusí riadiť. Vo väčšine prípadov tak ale sudcovia robia.

So žiadosťou o výklad článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorou sa okolnosti odchodu Británie z EÚ riadia, sa na úniové súdne inštancie obrátili súd v škótskom Edinburghu pre spor medzi skupinou proúniových škótskych politikov a britským ministrom pre brexit.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová