Miko: Ľudia zlepšenie ekonomiky vo svojej peňaženke stále necítia

Európa bude naďalej rásť, iba pomalšie, hovorí vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. V dobrých časoch si však treba vytvárať rezervy na tie horšie, ktoré by mohli prísť v budúcnosti.

07.12.2018 08:00
Ladislav Miko, zastupenie europskej komisie, ZEK Foto: ,
Ladislav Miko.
debata (7)

V čom sa odlišuje nový jesenný balík od minuloročného?

Najmä väčším dôrazom na podporu udržateľného ekonomického rastu, tvorbu fiškálnych rezerv a znižovanie dlhu. Ide o prípravu na možný ekonomický pokles v budúcnosti, jeho dosah na zamestnanosť pre nárast neistoty v ekonomike. Cieľom je tiež dobudovať Európsku menovú úniu a dodatočne ju posilniť. Európska komisia naďalej odporúča členským krajinám, aby sa viac sústredili na zvýšenie kvality vzdelávacích systémov, aby viac investovali do zvýšenia kvality, schopností a efektivity trhu práce.

Čo by mohlo narušiť očakávania v roku 2019?

Rast v eurozóne sa má spomaliť, a to z 10-ročného maxima na úrovni 2,4 % v roku 2017 na 2,1 % v roku 2018. V rokoch 2019 a 2020 sa pritom počíta s ďalším poklesom na úroveň 1,9 %, respektíve 1,7 %. Vlani prevládala na celom svete mimoriadne priaznivá hospodárska situácia, ktorá súčasne napomohla investíciám, a to nielen v eurozóne, ale aj v celej EÚ. Napriek o niečo väčšej neistote sa predpokladá, že všetky členské štáty budú naďalej rásť, hoci pomalším tempom. Optimizmus vyplýva z výraznej domácej spotreby a zo silných investícií. Naplnenie tohto základného scenára však závisí od čoraz väčšieho počtu vzájomne prepojených rizík.

A čo stále vysoká sociálna nerovnosť a chudoba v niektorých regiónoch únie či Slovenska?

Návrh Spoločnej správy o zamestnanosti ukazuje ustavičnú tvorbu pracovných miest, klesajúcu nezamestnanosť a zlepšujúcu sa sociálnu situáciu naprieč celou Európou. Dobrý hospodársky vývoj však, žiaľ, nezasiahol všetky skupiny obyvateľstva. Zamestnanosť starších ľudí síce za posledné desaťročie mimoriadne stúpla, ale zamestnanosť mladých, nízkokvalifiko­vaných a ľudí s migračným pôvodom je naďalej v niektorých členských krajinách nízka.

Platy ľudí však nekopírujú rast ekonomiky…

Príjem domácností síce rastie, ale v niektorých členských krajinách sa stále nachádza pod úrovňou spred krízy. Rast reálnej mzdy sa v roku 2018 síce zrýchlil, stále však zostáva pod úrovňou rastu produktivity. Je nižší, ako by sa očakávalo vzhľadom na pozitívnu situáciu na trhu práce a ekonomický výkon. Inými slovami, občania ešte zlepšenie ekonomických parametrov dostatočne vo svojej peňaženke nepociťujú. Nerovnosť a chudoba sú naďalej zdrojmi obáv.

Nezamestnanosť na Slovensku je na historických minimách. Firmy už pociťujú nedostatok ľudí. Čo s tým?

Nezamestnanosť na Slovensku klesla tento rok na rekordnú úroveň 6,9 %. Na budúci rok sa predpokladá jej ďalší pokles na 6,3 % a v roku 2020 by mohla prekonať hranicu 6 %. Zároveň rastie aj zamestnanosť. Hlavný problém v mnohých sektoroch začína predstavovať skôr nedostatok pracovných síl. Štandardným postupom v celej Európe je prijímanie pracovníkov z iných krajín, či už z EÚ, alebo z tretích krajín. Ten dokáže pokryť podobné potreby pomerne rýchlo a efektívne a určite môže pomôcť aj na Slovensku. Na Slovensku sa programy odbornej prípravy a rekvalifikácie postupne zlepšujú a verím, že tento trend bude aj s podporou Európskej komisie úspešne pokračovať. Problémom však je, že aj keď sa systém vzdelávania podarí dobre nastaviť a zefektívniť, zaistenie kvalifikovaných pracovníkov zaberie určitý čas.


Súťaž Pravdy a Zastúpenia EÚ o 30 eur a darčekový balíček - 18. kolo

Denník Pravda a Zastúpenie Európskej komisie pripravili súťaž

Chcete vyhrať 30 € a darčekový balíček?
(Batoh, kuchárska kniha Ako varí Európa, USB kľúč, držiak na selfie, číselný zámok, pero, brožúrka Európske dedičstvo, puzzle s mapou Európy pre deti)

Foto: Ivan Majerský, Pravda
cena, súťaž, EK

Stačí sa zapojiť do súťaže a odpovedať správne na otázku:

Kto je vedúcim zastúpenia Európskej komisie na Slovensku?

A – Ladislav Miko
B – Maroš Šefčovič
C – Miroslav Lajčák

Správnu odpoveď zašlite do stredy 12. decembra do 24.00 formou SMS na číslo 6663 v tvare: PRAVDA (medzera) správna odpoveď v tvare A alebo B alebo C (medzera) meno a priezvisko.

Cena spätnej SMS je 0,50 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s.r.o.

Všetkých výhercov budeme kontaktovať telefonicky. Mená výhercu 30 € a výhercov darčekových balíčkov zverejníme po skončení súťaže.

Súťaž pripravil denník Pravda v spolupráci so zastúpením Európskej komisie na Slovensku

Účastníci súťaže berú na vedomie a udeľujú organizátorovi v súlade s § 11 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov (ďalej tiež „zákon“) súhlas so spracúvaním (§ 4 zákona) poskytnutých osobných údajov účastníka súťaže na uvedené účely, a to až do odvolania tohto súhlasu. Súhlas možno odvolať bez uvedenia dôvodu. Účastník berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webe pravda.sk.
Súťaž bola ukončená. Výhercov budeme kontaktovať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #seriál Pravdy a ZEK #Ladislav MIko