BBC neusporiada debatu Mayovej s Corbynom, labouristi odmietli formát

Britská vysielacia spoločnosť BBC neprinesie televízny duel na tému brexitovej dohody medzi britskou premiérkou Theresou Mayovou a lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom. Na navrhovanom formáte prenosu sa strany nedokázali zhodnúť.

04.12.2018 18:59
Theresa Mayová, Jeremy Corbyn, brexit Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn.
debata

Debata sa mala uskutočniť v nedeľu večer, teda dva dni pred kľúčovým hlasovaním v dolnej komore parlamentu. Stále by ju teoreticky mohla odvysielať iná stanica.

Premiérka Mayová zamýšľaný formát verejnoprávnej BBC už minulý týždeň odsúhlasila, proti bol ale tím labouristického vodcu Corbyna. „Tím premiérky a ich preferovaný kanál, BBC, pripravili zmätený formát, ktorý by obmedzil čas debaty jeden na jedného a mal v sebe zabudované zvýhodnenia vlády,“ uviedli labouristi.

BBC opisuje, že jej finálny návrh počítal s duelom oboch lídrov rozdeleným na dve časti. Medzi jednotlivými blokmi by zaznela diskusia panelu ôsmich ľudí, zástancov najrôznejších názorov na otázku britského odchodu z Európskej únie.

„Počas celej doby tohto procesu sme jasne hovorili, že spoločne s obsiahlou debatou jeden na jedného by akýkoľvek program v našom vysielaní musel poskytnúť priestor aj ďalším hlasom …, čo by odrážalo širokú škálu názorov, ktoré verejnosť aj zákonodarcovia na brexit majú,“ napísala BBC vo vyhlásení.

„Veríme, že náš formát bol príhodný a spravodlivý voči účastníkom a najmä voči našim divákom v celej krajine, a je škoda, že tento program nebudeme môcť priniesť,“ dodáva.

Mayová s Corbynom sa v súvislosti s dohadovaním televíznej debaty navzájom obviňujú zo snahy utiecť pred výzvou. Corbynov tím trvá na tom, že vodca opozície je na „naozajstný“ duel pripravený a navrhuje využiť ponuku televízie ITV. Tiež schvaľuje ponuku televízie Sky, ktorá je rovnako ako ITV ochotná dať priestor iným názorom mimo rámec hlavného súboja dvoch lídrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #BBC #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová