Mayová otvorila päťdňovú rozpravu o brexite. Poslanci: Vláda nami pohŕda

Britská premiérka Theresa Mayová otvorila v utorok päťdňovú rozpravu o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, informovala agentúra DPA.

04.12.2018 06:14 , aktualizované: 23:32
Británia, Brexit, EÚ, vlajky, parlament Foto: ,
Ilustračné foto
debata (9)

Premiérka vo svojom príhovore vyzvala členov všetkých politických strán Dolnej snemovne britského parlamentu, aby podporili jej návrh dohody o odchode Británie z Európskej únie.

Dolná komora má na konci rozpravy 11. decembra hlasovať o dohode, pričom sa očakáva, že ju neschváli.

Premiérka pripomenula, že 52 percent ľudí v referende v roku 2016 hlasovalo za odchod Británie z Únie. „Ľudia volili a volili odchod,“ povedala. Podľa premiérky je povinnosťou politikov, naplniť to, za čo ľudia hlasovali.

Líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn podľa informácii spravodajskej stanice Sky News členov Dolnej snemovne vyzval, aby dohodu odmietli. Jej schválením by podľa neho uškodili hospodárstvu krajiny a ľuďom vo svojich volebných obvodoch. „Naša krajina si zaslúži niečo lepšie, ako je toto,“ povedal Corbyn.

Premiérkin návrh dohody je podľa Corbyna „skokom do tmy“, ktorý krajinu neposunie bližšie k poznaniu toho, ako bude vyzerať jej budúcnosť po brexite.

Kabinet sa snaží podporu poslancov získať tvrdením, že uzavretá dohoda nie je dokonalá, ale je najlepším možným výsledkom dlhých rokovaní s EÚ. Premiérka Mayová kritikov obviňuje, že odmietaním predloženého dokumentu približujú Britániu k chaotickému brexitu bez dohody a členom vlády hrozí aj možnosťou, že krajina nakoniec z Únie vôbec neodíde. Opozícia a „rebeli“ z Konzervatívnej strany čiernobielu voľbu prezentovanú vládou odsudzujú, väčšinovú podporu v Dolnej snemovni ale zrejme nemá ani akýkoľvek alternatívny postup.

Poslanci: Vláda pohŕda parlamentom

Poslanci dolnej komory britského parlamentu prijali uznesenie, podľa ktorého sa vláda dopustila pohŕdania parlamentom, keď nezverejnila plné znenie právneho stanoviska k predbežnej zmluve o odchode Británie z EÚ.

Za uznesenie predložené šiestimi opozičnými stranami hlasovalo v parlamente 311 poslancov, proti sa ich vyslovilo 293.

Vláda okamžite po hlasovaní informovala, že zmienené právne stanovisko zverejní v stredu v plnom znení.

Pre hlasovanie v parlamente sa oneskoril prejav premiérky Mayovej, ktorá má pred poslancov vystúpiť ešte pred začatím päťdňovej rozpravy o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. O dohode má dolná komora parlamentu hlasovať na konci zmienenej rozpravy, a teda 11. decembra, pričom sa očakáva, že ju neschváli, informuje AFP.

Britské médiá očakávajú, že vláda hlasovanie prehrá, a špekulujú skôr o tom, ako výrazná táto porážka bude a čo by ten ktorý výsledok znamenal pre budúcnosť brexitovej dohody aj samotnej britskej premiérky. Vývoj v tejto chvíli zostáva značne nevyspytateľný, a to aj preto, že Mayová v posledných dňoch odmietala špekulovať o svojich krokoch po prípadnom neúspechu v parlamente. Predsedníčka vlády uvádza, že sa plne sústredí na presadenie existujúce dohody a cez víkend vyjadrila presvedčenie, že podporu poslancov sa jej podarí zaistiť.

Generálny advokát Súdneho dvora EÚ: Británia môže jednostranne zastaviť brexit

Spojené kráľovstvo by mohlo odvolať svoje oznámenie o vystúpení z Európskej únie a zastaviť tak proces brexitu jednostranne, teda aj bez súhlasu ostatných členských krajín. Vyplýva to z posudku generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ, zverejneného v utorok.

Generálny advokát Manuel Campos Sánchez-Bordona navrhuje, aby Súdny dvor EÚ deklaroval, že článok 50 Zmluvy o Európskej únii umožňuje jednostranné odvolanie oznámenia o úmysle vystúpiť z Únie. Táto možnosť podľa advokáta existuje, pokým nie je dohoda o vystúpení „oficiálne uzatvorená“, oznámil súdny dvor v Luxemburgu.

O posúdenie záležitosti požiadal Súdny dvor EÚ najvyšší civilný súd Škótska po žiadosti tamojších politikov, ktorí nie sú stotožnení s predstavou, že by Spojené kráľovstvo malo opustiť Európsku úniu. Zástancovia nového referenda o zotrvaní krajiny v EÚ dúfajú, že potvrdenie možnosti jednostranného zastavenia procesu vystúpenia z Únie by vytvorilo právny predpoklad pre zvrátenie brexitu.

Súdny dvor EÚ sa nemusí riadiť právnymi stanoviskami svojich generálnych advokátov, jeho konečné verdikty sú však obvykle v súlade s ich návrhmi.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #parlament #Brexit