Mayová vyzvala Corbyna k televíznej debate o brexitovaj dohode

V Británii sa rysuje veľká televízna debata o brexitovaj dohode medzi premiérkou Theresou Mayovou a lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom. Mayová v dnešnom rozhovore s bulvárnym denníkom The Sun uviedla, že je na duel pripravená.

27.11.2018 13:00
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata

Úrad vlády podľa denníka predbežne stanovil termín debaty na 9. decembra, teda dva dni pred kľúčovým hlasovaním v dolnej komore britského parlamentu.

„Áno, som pripravená o nej (o "rozvodovej dohode“ s EÚ) debatovať s Jeremym Corbynom. Pretože ja mám plán. On ho nemá," povedala britská premiérka. O televíznom dueli lídrov dvoch hlavných politických strán špekulujú britské médiá už od soboty a Mayová teraz ich dohady v podstate potvrdila. „Ako presne by to vyzeralo, ak na to (Corbyn) pristúpi, by záležalo na autoroch prenosu,“ dodala predsedníčka vlády.

Labouristický vodca sa k výzve ihneď nevyjadril, The Sun však citoval hovorcu najsilnejšej opozičnej strany, podľa ktorého by Corbyna nesmierne tešilo, keby mohol s Mayovou o „jej nepodarenej brexitovej dohode a budúcnosti našej krajiny“ debatovať.

Fallon za dohodu hlasovať nebude

Snaha britskej premiérky získať pre nepopulárnu dohodu s Bruselom podporu v parlamente medzitým utrpela ďalšiu ranu, keď dokument vo vysielaní rozhlasovej stanice BBC kritizoval bývalý minister obrany Michael Fallon. Toho pritom agentúra Reuters označila za jedného z najvernejších spojencov Mayovej v parlamente.

„Toto nie je dobrá dohoda a potrebujeme lepšiu. A ak je možné získať lepšiu dohodu, je potrebné poslať vyjednávača späť do Bruselu na dva alebo tri mesiace, pokojne aj odložiť dátum samotného odchodu (Británie z EÚ) o dva alebo tri mesiace,“ povedal Fallon. V súčasnej situácii vraj pre dojednanú podobu brexitu ruku nezdvihne.

Mayová bude presviedčať ľud

Premiérka Mayová aj vrcholní predstavitelia EÚ však vyhlasujú, že lepší kompromis medzi Londýnom a Bruselom nemožno dosiahnuť a že súčasná dohoda je dokonca jediná možná. Šéf britského úradu vlády David Lidington dnes uviedol, že posielať vyjednávača späť do Bruselu by nemalo žiadny zmysel.

O pozitívach predloženej dohody sa teraz Mayová snaží presviedčať aj obyčajných Britov. Návštevou Walesu dnes začína jej cesta naprieč Britániou, počas ktorej bude o výsledkoch vyjednávania hovoriť s miestnymi politikmi alebo farmári. „Budem hovoriť s ľuďmi. Budem vysvetľovať, prečo si myslím, že táto dohoda je pre Spojené kráľovstvo tou správnou,“ povedala Mayová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeremy Corbyn #Theresa Mayová