Britskí politici uvažujú o pripojení Británie k EFTA

Niektorí britskí ministri a tiež niektorí labouristickí zákonodarcovia debatujú o možnosti pripojenia Británie k Európskemu združeniu voľného obchodu (EFTA), ak britský parlament odmietne dohodu o brexite, ktorý s Európskou úniou dohodla premiérka Theresa Mayová. Napísal to dnes britský denník The Sun.

26.11.2018 12:31
debata (1)

Podľa bulvárneho denníka britský minister životného prostredia Michael Gove a ministerka práce Amber Ruddová vytvorili naprieč stranami alianciu, ktorá má presadzovať členstvo v EFTA. Niektorí ministri sa pritom údajne už vzdali nádeje, že brexitová dohoda, ako ju vyjednala Mayová, prejde parlamentom.

„Rúca sa nám to. Opozícia je zjavne tak silná, že Theresa bude musieť naozaj bojovať, aby to teraz zvrátila,“ citoval The Sun nemenovaného britského ministra. Myšlienka nazývaná „Nórsko plus“ spočíva v tom, že Spojené kráľovstvo by sa pripojilo k EFTA, aby si na niekoľko rokov udržalo hospodársku stabilitu, zatiaľ čo Londýn bude zo silnejšej pozície rokovať o dohode o voľnom obchode, vysvetľuje The Sun.

Návrh brexitovej dohody pripravený britskými a úniovými vyjednávačmi podporil v nedeľu mimoriadny summit EÚ. Mayovú však čaká náročná úloha presadiť dokument vo skepticky naladenom britskom parlamente, v ktorom vystúpi dnes popoludní.

EFTA

Združenie a zónu voľného obchodu EFTA v súčasnosti zahŕňa iba Švajčiarsko, Nórsko, Lichtenštajnsko a Island. Británia pred viac ako pol storočím pomáhala toto združenie vytvoriť ako protiváhu k Európskemu hospodárskemu spoločenstvu (EHS), teda predchodcovi Európskej únie. V roku 1972 však Británia z EFTA vystúpila, aby sa stala členom EHS. Združenie EFTA už v roku 2016, čoskoro po referende, na základe ktorého Británia odchádza z EÚ, dala najavo, že by opätovné pričlenenie Británia uvítala.

Dohoda o odchode Británie z EÚ okrem iného konštatuje, že obe strany majú záujem o ambiciózne, široké a vyvážené hospodárske partnerstvo. Cieľom má byť vznik zóny voľného obchodu s tesnou colnou a regulačnou spoluprácou a pravidlami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľný obchod #Brexit