Dohoda o brexite stále môže padnúť

Na summite Európskej únie o brexite odpovedal na otázky Pravdy Alex Barker, šéf bruselskej pobočky britského denníka Financial Times.

25.11.2018 20:00
tusk, mayová, brexit Foto:
Británia odchádza z EÚ, ale predseda Európskej rady Donald Tusk odkázal jej premiérke Therese Mayovej, že zostanú priatelia.
debata (1)

Premiérka Theresa Mayová tvrdí, že dohoda bude fungovať pre všetkých Britov. EÚ uviedla, že je to najlepšia ponuka, akú vie dať na stôl. Bude dohoda fungovať?

Trvalo dva roky, kým sme sa dostali až sem. A dohoda môže za niekoľko týždňov padnúť. Zdá sa, že bude mimoriadne zložité, aby zmluva na prvý raz prešla v Dolnej snemovni.

Čo by sa mohlo stať potom?

Určite sa vytvorí obrovský tlak na tých, čo hlasovali proti. Finančné trhy budú veľmi nervózne. Verejnosť bude možno tiež tlačiť na to, aby nejakým spôsobom k brexitu došlo. Keď však parlament odmietne dohodu, bude veľmi zložité povedať, aké by bolo riešenie.

Je viacero scenárov…

Áno. V zásade sa môžeme vrátiť k pôvodnej dohode a premyslieť si ju. Možno by sa dalo urobiť niekoľko zmien. Ak áno, tak pravdepodobne by nastali v politickej deklarácii. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať politická situácia v Británii. Možno budeme mať novú premiérku aj voľby.

Je možné, že nakoniec dohoda o brexite nebude, prípadne, že nebude brexit?

Môže sa ešte stať oboje. Ale je pravda, že už existuje dohoda o vystúpení Británie z únie. Obe strany sa na texte dohodli. A ten je na stole až do posledného dňa pred vystúpením. Boli by sme na tom horšie, keby sme dohodu vôbec nemali.

Zmluva je len začiatok. Stále je potrebné vyrokovať celkové nastavenie vzťahov medzi EÚ a Britániou. Aké zložité to bude?

Bude to oveľa zložitejšie. Máme na to dva roky prechodného obdobia, možno aj štyri roky. Za ten čas sa až tak veľa nezmení, ale budeme čeliť množstvu zložitých problémov, o ktorých sme sa doteraz nerozprávali. Je to výzva pre Britániu, ale rovnako aj pre EÚ. Členské štáty nemajú vždy spoločné záujmy. Všetci sa zhodli na tom, ako má vyzerať vystúpenie Británie z EÚ. Ale pri rokovaniach o jednotlivých problémoch môžu mať krajiny únie mimoriadne odlišné predstavy o tom, čo je najlepší výsledok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit