Mayová: Parlament bude o dohode hlasovať pred Vianocami

Britská premiérka Theresa Mayová považuje dohodu o brexite, ktorú v nedeľu podpísali lídri Európskej únie, za "jedinú možnú dohodu", o ktorej by mohol britský parlament hlasovať. Na tlačovej konferencii po skončení mimoriadneho summitu o brexite v Bruseli ďalej varovala poslancov, že možnosť niečo opätovne prerokovať nebude.

25.11.2018 16:42 , aktualizované: 17:13
mayová, Brexit Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová po summite v Bruseli.
debata (1)

Potvrdila slová najvyšších predstaviteľov EÚ o tom, že do odchodu Británie z bloku 29. marca 2019 už iná možnosť na stole nebude. „Pokiaľ si ľudia myslia, že je potrebné zrealizovať ďalšie rokovania, tak to nie je,“ povedala. „Toto je dohoda, ktorá je na stole. Je to najlepšia možná dohoda. Je to jediná možná dohoda.“

Mayová uviedla, že parlament Spojeného kráľovstva bude o tzv. rozvodovej dohode s Európskou úniou hlasovať ešte pred Vianocami.

Nedeľňajšie podpísanie dohody o brexite s EÚ podľa nej znamená koniec jednej fázy a je zároveň začiatkom „kľúčovej národnej diskusie“ o budúcnosti Británie.

Mayová z toho, že Británia opúšťa Európsku úniu, smutná nie je. Uznala však, že niektorí Briti a niektorí európski lídri to tak cítia. Britská predsedníčka vlády sa takto vyjadrila po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová i ďalší európski predstavitelia vyjadrili smútok ohľadne vystúpenia Spojeného kráľovstva z bloku.

Britská premiérka v tejto súvislosti zdôraznila, že Británia bude s EÚ a európskymi krajinami udržiavať priateľské vzťahy aj po tom, ako ju opustí, napísala agentúra AP.

Unionisti odmietajú dohodu podporiť

Šéfka severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlene Fosterová v reakcii na návrh dohody o brexite uviedla, že neexistujú okolnosti, za ktorých by jej strana dokument podporila. Ako upozornila len niekoľko minút po tom, čo sa za dohodu vyslovil summit EÚ v Bruseli, dohoda je pre unionistov neprijateľná, pretože by oddelila Severné Írsko od Spojeného kráľovstva.

Fosterová vo svojom vyhlásení neuviedla, či jej strana v tejto súvislosti ukončí podporu menšinovej vlády Theresy Mayovej. Vyzvala na ďalšie rozhovory, ktoré by viedli k lepšiemu plánu. „Myslím, že by sme mali využiť čas na to, aby sme hľadali tretiu cestu, inú cestu, lepšiu cestu,“ citovala Fosterovú spravodajská stanica BBC.

Kritika labouristov

Mayová chce teraz brexitovú dohodu presadiť v britskom parlamente, kde však nemá istú väčšinu. Britský šéf diplomacie Jeremy Hunt dojednané dokumenty ocenil, avšak takisto vyjadril pochybnosti ohľadne budúceho schválenia. Dohoda je podľa Hunta veľmi dobrým východiskom pre to, aby Británia dostala pri odchode z EÚ všetko, čo chce. Jej schválenie ale bude výzvou, dodal.

Schválenú dohodu kritizoval aj vodca opozičných labouristov Jeremy Corbyn. Dokument označil za „zlú dohodu pre krajinu“. „Ide o dôsledok hanebného zlyhania pri vyjednávaní, ktoré vyústilo v to najhoršie možné,“ vyhlásil Corbyn. Dodal, že jeho strana dohodu v parlamente nepodporí. Spolu s ďalšími stranami sa však labouristi budú snažiť vypracovať alternatívny plán.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová